Elever på virtuell tur i dyphavet

Gonatus sp. Foto Richard Young / Havforskningsinstituttet

I Kristiansand Kino onsdag 21. oktober får agderelever være med på en forskningsreise til Den midtatlantiske rygg formidlet gjennom film, musikk og foredrag.

Arrangementet, som overføres live på nettet, er en del av MAR-ECO-prosjektets fagmøte som samler vel 60 internasjonale dyphavsforskere, melder Havforskningsinstituttet.

MAR-ECO er et internasjonalt prosjekt som kartlegger biodiversitet langs Den midtatlantiske rygg. Prosjektet ledes av Havforskningsinstituttet og er en del av det globale programmet Census of Marine Life (CoML).

– Siden starten i 2001 har MAR-ECO gjennomført omfattende vitenskapelige undersøkelser av dyreliv og økologi langs Den midtatlantiske rygg, blant annet med det norske forskningsfartøyet «G.O. Sars». Prosjektet avsluttes i 2010 samtidig med finalen i forskningsprogrammet CoML, sier prosjektleder Odd Aksel Bergstad ved Havforskingsinstituttet.

I perioden 20. til 22. oktober holder MAR-ECO et fagmøte i Kristiansand. En rekke verdensledende dyphavsforskere deltar.

– Møtet i Kristiansand gir anledning til å formidle ny kunnskap direkte til elever og studenter. Derfor har vi leid Kristiansand Kino, og vi tilbyr i samarbeid med Universitetet i Agder fascinerende foredrag, film og musikk. Det blir også anledning til å treffe personlig foredragsholderne og andre forskere og studenter. Siden arrangementet filmes og legges ut på nettet til et internasjonalt publikum, bidrar elever og studenter fra Agder til internasjonal formidling. Arrangementet avsluttes med forhåndsvisning av den franske spillefilmen ’Oceans’ som kommer på kino i 2010, sier Bergstad.

Om lag 65 eksperter fra en rekke land samles til dette firedagers fagmøtet som består av faglige foredrag, gruppearbeid og diskusjon av fellessaker for prosjektet.

– Blant annet er det nå viktig å fastslå hvordan MAR-ECO skal bidra til avslutningen CoML i 2010. MAR-ECO har hatt to tokt i 2009, og det blir rapporter fra disse. Dessuten skal det informeres om utviklingen av datterprosjektet i Sør-Atlanteren som skal ha feltaktivitet i oktober-november på russisk og brasiliansk fartøy. Møtet blir oppsummerende, men også fremtidsrettet til 2010 og videre, sier Bergstad.