Mat: Avspark for Det Norske Måltid

I dag går startskuddet for årets jakt på de beste råvarene og matproduktene som høstes eller bearbeides her i landet.

Fra i dag av kan fiskere, bønder og alle andre produsenter av mat melde inn sine produkter til konkurransen jakten på smaken av Norge – Det Norske Måltid 2009.

Startskuddet for påmeldingene går samtidig over hele landet og markeres med pressekonferanser i alle fylker utenom Oslo og Akershus. I Oslo sto landbruks- og matminister Lars Peder Brekk for den offisielle åpningen allerede sist fredag.

I tiden juli til oktober arrangerer Det Norske Måltid konkurranser i alle Norges fylker for å finne det beste Norge kan by på av råvarer og bearbeidede produkter. I alle bygder og byer skal det jaktes, slik at fylkene kan kåre sine favoritter. Fylkesvinnerne går til den nasjonale finalen der Årets råvarer og produkter 2009 kåres. Vinnerproduktene inngår i Årets Måltid den 19. november, en storslått feiring av kvaliteten og mangfoldet i norsk matproduksjon. Her blir de tre nasjonale vinnerne offentliggjort.

Lokale krefter fra reiseliv, primærproduksjon og øvrig næringsliv er mobilisert og engasjert i prosjektet Det Norske Måltid. I de fleste fylker er juryeringen lagt til en matfestival eller et annet større arrangement, slik at publikum kan følge med. Tirsdag førstkommende, den 16. juni vil de lokale arrangementskomiteene avsløre hvor og når juryen skal samles for å smake seg frem til vinnerne i sitt fylke. Presse og media kan da møte de lokale arrangørene. Hvor pressekonferansen foregår og flere detaljer får du vite ved å kontakte lederen i den lokale arrangementskomiteen. (Se liste nedenfor.)

Det Norske Måltid 2009 er et bredt samarbeid. Stiftelsen Norsk Matkultur er prosjektleder, Næringsforeningen i Stavanger-regionen er prosjekts eier og DnB NOR er hovedsponsor. De lokale laugene i Norges Kokkemesteres Landsforening leder arbeidet i fylkene. Gode støttespillere for øvrig er Norges Bondelag, Norges Fiskarlag, Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Innovasjon Norge og NHO Reiseliv. De lokale komiteene har også medlemmer fra flere andre organisasjoner.