Anmelder grovt juks med hummer

En hummerfisker fra Rogaland blir nå politianmeldt, etter at han prøvde å selge 46 hummere hvor rognen var børstet bort.

Da yrkesfiskeren leverte et større parti hummer til omsetning, oppdaget mottaksanlegget i Hå kommune i Rogaland at rognen var børstet bort på en rekke av de innleverte hummerne, melder Fiskeridirektoratet.

– Det groveste på lang tid

Hummerne ble overlevert til Fiskeridirektoratets inspektører, som fant at rognen var børstet bort på 46 hummere.

– Dette er noe av det groveste vi har sett på lang tid, når det gjelder fiskefusk, sier Jørgen Bjørnseth i Fiskeridirektoratets Region Sør.

Fredet

Hummerbestanden langs norskekysten er sterkt redusert, og det er derfor innført strenge regler som skal bidra til å bygge opp igjen bestanden.

Blant annet er hummer med rogn er fredet hele året. Dersom man får hummer med rogn skal disse straks slippes ut i sjøen igjen, slik at de får sjansen til å formere seg.

Kan risikere store bøter

– Bøtenivået for slike lovbrudd ligger vanligvis på mellom 5.000 og 10.000 kroner per hummer, så det sier litt om alvorlighetsgraden, sier Bjørnseth.

De 46 hummerne hadde en totalvekt på 28,3 kilo. Etter Fiskeridirektoratets inspeksjon ble de 46 hummerne sluppet ut i sjøen igjen.