Aksjonerer mot «pirater» i krabbefisket

I løpet av noen dager har Fiskeridirektoratet i samarbeid med Kystvakten, beslaglagt et stort antall teiner for ulovlig fiske av kongekrabbe i Finnmark.

I samarbeid med Kystvakten, har Fiskeridirektoratet de seneste dagene beslaglagt et stort antall ulovlige krabbeteiner i Finnmark.

I løpet av helgen ble det største beslaget noensinne gjort utenfor Nordkynhalvøya, mellom Mehamn og Kjøllefjord ble det beslaglagt mellom 50 og 100 ulovlige krabbeteiner, melder NRK Troms og Finnmark.

– Det er et stort omfang, og vi ser alvorlig på dette. Vi ønsker å få bort disse piratene som er og setter på fjordene, hvor de definitivt ikke skal være, sier regiondirektør i Fiskeridirektoratet, Hermod Larsen til NRK.

Fiskeridirektoratet har grunn til å tro at alle teinene har blitt satt ut av en og samme båt, og at samme båt har satt ut flere teiner enn de som ble beslaglagt i helga. Når Fiskeridirektoratet har skaffet seg tilstrekkelig bevis for hvem som har satt ut teinene, vil saken politianmeldes.

De ulovlige teinene inneholdt rundt 2000 krabber.

– Hvis jeg er litt nøktern i regnemåten vil jeg tro at verdien av teinene og krabbene ligger på rundt en halv million, sier Larsen til NRK.

Tanafjorden

Etter helgas aksjon mot piratteiner mellom Mehamn og Kjøllefjord, er Kystvakten nå i ferd med å avdekke flere ulovlig satte krabbeteiner i Tanafjorden, melder dagbladet Finnmarken. Kystvakten haler nå inn ansalgsvis 50 krabbeteiner.

– Fartøyet som har satt ut teinene har levert krabbe for flere hundre tusen i september og oktober. Vi kommer til å inndra fangstseddelen, sier Fiskeridirektoratets regiondirektør Hermod Larsen til bladet.

Etter å ha inspisert fartøyet ble det registrert krabbe om bord.

– Vi har registrert at fartøyet har levert krabbe til flere mottak spredt ut over Øst-Finnmark. Dessuten har de ikke kvote til å fiske innenfor 12-mila. At fartøyet fisker krabbe i Tanafjorden, er i så måte ulovlig, sier Larsen.

– Cowboyvirksomhet

Direktoratet vil nå anmelde forholdet. Direktoratet har sett seg lei på det de kaller Cowboyvirksomhet blant enkelte fiskere, skriver bladet.

– Vi har flere fartøy i kikkerten, og trapper opp letingen etter ulovlige teiner. Vi vet om flere ulovlige teiner i Tanafjorden og andre steder i Øst-Finnmark, sier Larsen.

Les også: Kystvakten slapp ut 7000 kongekrabber

Les også: Bevilger penger til utrydding av kongekrabbe