Død nebbhval strandet på Nesodden

En død nebbhval drev i går kveld i land ved Blylaget brygge på Nesodden i Oslofjorden.

Nebbhvalen veier nesten tre tonn, og er over seks meter lang, melder NRK, som har både bilder og video av hvalen.

Nebbhval

Ifølge vitenskapelig sekretær i den Nordatlantiske sjøpattedyr kommisjonen (NAMMCO), Mario Acquarone, er dette en nebbhval. Den er litt større og lysere enn grindhvalen, og kjennetegnes ved et karakteristisk nebb.

– Disse beveger seg ofte i Nordatlanteren, men det er uvanlig at den har kommet i så grunt vann. I tillegg er det uvanlig at den har beveget seg så nær kysten, sier Acquarone, til NRK.

Acquarone opplyser videre at hvalen er relativt sjelden. Ifølge NAMMCOs oversikt fra 1995 finnes rundt 40 000 av disse hvalene i farvannene mellom Grønland og de Britiske øyene.

– Uvanlig i Oslofjorden

Nesodden Viltnemnd skal nå ta seg av hvalen, og leder for viltnemnda i Nesodden, Ragnar Nebesbye, sier denne typen hval er uvanlig i Oslofjorden.

– Det er ganske vanlig med hval, men ikke denne hvalen her, sier Nebesbye.

Den døde hvalen har store sårskader på hele kroppen, noe som også har ført til at blod har rent ut i vannet rundt den. Skadene kommer antagelig fra at dyret har skåret seg på blåskjell og steiner på stranden, skriver nettstedet.

– Den har oppført seg som en stor fisk på land, og har rett og slett sprellet for å komme seg til vann, og det har forårsaket en del sår på kroppen. Ikke minst på halen, og det har også blitt blod i vannet fra disse sårene, sier Nebesbye.