– EUs fiskeripolitikk er en fiasko

EUs fiskeripolitikk og forvaltning av Arktis mottok sterk kritikk i debatten på Nordisk Råds sesjon i går.

– EUs fiskeripolitikk har i lang tid vært en fiasko, og desto mer gledelig er det at EU nå reviderer sin politikk, innledet Islands samarbeidsminister Katrin Jakobdottir, ifølge en pressemelding fra Nordisk Råd.

EU-Kommisjonen lanserte 22. april grønnbok for en ny felles fiskeripolitikk fra 1. januar 2013.

– Fisk er en sentral del av næringsopptaket for nærmere en halv milliard konsumenter i Europa. Fisk er, og vil fortsatt være, toppsak for det nordiske Miljø- og naturressursutvalget, sa talsperson Ann-Kristine Johansen fra Sverige.

Risikoanalyse

Fisk er også tema i risikoanalysen som Island initierte under sitt formannskap i Nordisk Ministerråd i år. Risikokartet innebærer at det innsamles opplysninger om natur og sårbare områder som kan være i fare, samt sjøkart, risikovurdering og aksjonsplaner for havområderne mellom henholdsvis Norge og Færøerne og Island og Grønland. Det er bred oppslutning om aktualiteten av en slik analyse i Nordisk råd.

– Man trenger ikke være klimaforsker for å se at noe er galt, sa danske Niels Sindal fra talerstolen.

– Omlag 50.000 mennesker vil besøke Grønland i årene fremover. Dette setter høye krav til beredskap og sikkerhet. Hvert nordisk land har høy interesse i nordisk samordning eks i Arktisrådet på dette feltet, utdypet han.

Palle Christiansen, samarbeidsminister fra Grønland fremhevet viktigheten av forskning på risikoområdene, herunder at budsjettet for arktissamarbeidet ble økt, og at arktis går inn under Toppforskningsinitiativet, et av Nordisk Ministerråds globaliseringsinitiativ.

Les også: – EU må stanse utkast av fisk 29.10.2009