Frykter «shell disease» skal spre seg

Forskere ved Havforskningsinstituttet frykter at «shell disease» skal spre seg i hummerbestanden.

Havforskningsinstituttet fikk søndag fraktet to amerikanske hummere fra Larvik til Bergen for undersøkelser. Årsaken til dette er at man frykter at hummerne er smittet av skallsykdommen «shell disease», melder BA.

Det var forrige mandag at fisker Morten Mathiesen fikk en tilsynelatensde syk, amerikansk hummer i teina si i Viksfjord, meldte Østlands Posten lørdag.

– Jeg la umiddelbart merke til at hummeren ikke lignet dem jeg vanligvis får tak i, sier Mathisen.

– Den hadde feil farge og var veldig prikkete. Dessuten var den stygg, med en rekke «sår» i skallet, sier fiskeren.

I samråd med Geir Uno Dreng, leder i Larvik fiskerlag, og kamerat og yrkesfisker Jørn Molteberg, bestemte Mathiesen seg for å sende bilder av den spesielle hummeren til Havforskningsinstituttet i Bergen.

Sykdommen som fryktes, heter «epizooeisk skallsyke» eller «lobster shell disease», og har, siden den ble oppdaget i USA for drøye 20 år siden, hatt vidtrekkende konsekvenser for landets fiskerinæring, melder avisa.

– Sterkt infisert

Mandag fikk forsker Ann-Lisbeth Agnalt tatt hummerne nærmere i øyesyn for første gang.

– Vi ser at særlig den ene hummeren er sterkt infisert. Den andre er ikke rammet så hardt, men vi tror at også den er rammet av «shell disease».

Sykdommen kjennetegnes ved svarte prikker i skallet, sier Agnalt, og forteller også om problemet med denne sykdommen.

– Problemet er at de som er sterkt infisert ikke klarer å skifte skall. Dermed klarer i hummeren å vokse, og til slutt vil den dø, forklarer Agnalt til nettstedet.

Hun oppfordrer fiskere som finner hummer med svarte prikker i skallet, om å ta kontakt med Havforskningsinstituttet.

Venter på prøveanalyser

Om denne sykdommen kan overføres til vår egen hummer og andre arter er uklart. De norske forskerne har mange spørsmål, melder TV 2.

– Vi har veldig liten ekspertise på sykdommer på skalldyr generelt i Norge. Det er klart det er jo bekymringsfullt så vi må jo ta det her på alvor, sier Ann-Lisbeth Agnalt, til nettstedet.

I løpet av de neste ukene skal forskerne analysere prøver. Det vil gi svar på om denne hummeren virkelig har den fryktede sykdommen. I så fall kan det få dramatiske følger for det norske hummerfisket, skriver TV 2.

– Det vi ser fra USA er at dette skaper en forringelse av fiskeriet. Skadd hummer går kun til hermetikkindustrien og ikke til vanlig koking slik vi kjenner det, så det er svært bekymringsfullt hvis denne sykdommen har kommet til Norge, sier Agnalt til BA.