Savnet fisker lokalisert med «replay» på radaren

Kystverkets Trafikksentral i Horten lokaliserte savnet mann ved å kjøre «replay» på radaren.

Det gikk heldigvis godt, da Tjøme Radio sent fredag kveld fikk en bekymringsmelding om en savnet fisker i småbåt. Under en time etter at meldingen ble mottatt, ble mannen funnet takket være muligheten Kystverkets sjøtrafikksentral i Horten har til å kjøre "replay" på radaren, melder Kystverket.

I fjor flyttet Tjøme Radio inn i Maritimt senter i Horten, der også Kystverkets sjøtrafikksentral holder hus. Det ble da påpekt at "samboerskapet" ville gi en tettere samkjøring mellom disse, og dermed en forbedret sikkerhet for de som er i nød. Denne hendelsen før helga viste at det stemmer.

Den savnede hadde i 16-tida reist ut fra Drøbak. Politiet hadde lokalisert mobiltelefonen til mannen, men den viste seg å ligge i den parkerte bilen.

Horten trafikksentral lokaliserte et radarekko like ved staken på Bilekrakken, men det lå stille og kunne derfor være et falskt ekko.

Sjekket radarhistorikk

– Vi sjekket "replay" for tidsrommet da mannen forlot Drøbak. Vi fant ut at ekkoet ved Bilekrakken hadde ankommet dette stedet om lag klokka 16.30 nordfra, og siden hadde ligget der, forteller Trond Øynes og Arne C. Christoffersen ved sjøtrafikksentralen.

RS "Uni Oslofjord" ble derfor sendt til denne posisjonen, der de fant fiskeren knappe 50 minutter etter at Tjøme Radio fikk bekymringsmeldingen. Båten hans hadde fått motorstopp og han hadde derfor ankret opp. Tykk tåke, stille vær og en temperatur ned mot frysepunktet gjorde at mannen var nedkjølt og våt, da redningsskøyta tok han ombord og slepte båten tilbake til Drøbak.