Ny bok: Life in the Mid Atlantic

Life in the Mid Atlantic. Foto: HavforskningsinstituttetLife in the Mid Atlantic. Foto: Havforskningsinstituttet
Life in the Mid Atlantic. Foto: Havforskningsinstituttet

Dyphavet oppleves som et mysterium for de fleste av oss, ikke minst på grunn av den enorme dimensjonen, de store avstandene og den vanskelige tilgjengeligheten.

Les også: Elever på virtuell tur i dyphavet 15.10.2009

Den midtatlantiske rygg

Boka Life in the Mid Atlantic bidrar til denne fascinasjonen ved å introdusere oss for moderne dyphavsforskning og for resultatene som er oppnådd ved bruk av avansert teknologi, sier prosjektleder i MAR-ECO, Odd-Aksel Bergstad, i sin omtale av boken på Havforskningsinstituttets nettsider.

Boken forteller historien om pågående forskningsinnsats midt ute i Atlanteren, først og fremst langs den gigantiske undersjøiske fjellkjeden Den midtatlantiske rygg.

Målene for Census of Marine Life-prosjektet MAR-ECO (www.mar-eco.no) har vært å beskrive og analysere det biologiske mangfoldet i dette lite kjente havområdet, samt bygge opp ny kunnskap om økosystemets struktur og funksjon. Publikum er blitt invitert til følge prosjektet hele veien (2001-2010) fra planlegging og tokt og fram til analysen og presentasjonen av resultatene. Prosjektet har vunnet nasjonale og internasjonale priser for originalt formidlingsarbeid, opplyser Bergstad.

Illustrasjoner

Professor Peter Boyle ved Universitetet i Aberdeen har i denne boken bidratt med en grundig og godt illustrert populær oppsummering av prosjektet, og har plassert den i en historisk og faglig sammenheng. Det er blitt en faglig omfattende, men lettfattelig bok, vakkert illustrert bl.a. med bilder tatt av prosjektdeltakere selv og naturfotografen David Shale. I tillegg presenterte boken detaljerte vitenskapelige illustrasjoner av Thorolv Rasmussen, deltaker på atlanterhavsekspedisjonen med FF Michael Sars i 1910 og ikke minst arbeider av maleren Ørnulf Opdahl som deltok på tokt med FF G.O. Sars i 2004, forteller Bergstad.

Boka viser hvordan moderne utforsking og grunnforskning fortsatt er nødvendig, og hvordan resultater raskt blir anvendt i rådgivning og utviklingsarbeid. MAR-ECO har allerede bidratt til kunnskapsgrunnlaget for forvaltningen av biologisk mangfold i internasjonalt farvann og til forberedelsen av nye undersøkelser i andre havområder, inkludert Sør-Atlanteren.

MAR-ECO er et norskledet internasjonalt prosjekt koordinert av Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen.


Mer informasjon

Boka ‘Life in the Mid Atlantic’ av Peter Boyle utgis på Bergen Museum Press av MAR-ECO med finansiering fra ’2006 EU Descartes Prize’. De koordinerende institusjonene er kreditert på s. 2.

Boka ble første gang presentert offentlig i Kristiansand kino 21.10.09, men skal lanseres skikkelig internasjonalt i et arrangement ved Universitetet i Aberdeen 01.12.09. Tone Falkenhaug representerer instituttet og Jo Høyer Universitetet i Bergen (Bergen Museum). Peter Boyle, som døde i april i år, var professor i Aberdeen og en av initiativtakerne til MAR-ECO.

Opptak fra arrangementet i Kristiansand kan for øvrig ses på www.mar-eco.no, opplyser Bergstad.