Forrige uke lette Bjugn-firmaet Salsa Produkter, med Spania som marked, etter hjerteskjell i Alstahaugvågen.
– Vi fant forekomster som tilsier at Alstahaug kan være et aktuelt område for høsting av hjerteskjell. Men vi leter videre nordover kysten, sier styreformann Håvard Vannebo i Salsa Produkter, til Helgelands Blad.
Dersom det blir opptak av skjell til kommersiell drift, vil de i hovedsak eksporteres til utlandet.
Salsa Produkter er et norsk-spansk selskap. Skjellene vil bli hermetisert ved fabrikken i Bjugn før de sendes til Spania.
– I Spania er det stor interesse for sjømat, både skjell og fisk. Nå er de her for å se på mulighetene for høsting og hermetisering i Norge. Hermetisering en metode som så langt er lite brukt når det gjelder hjerteskjell, forteller Vannebo til avisa.
Dersom Salsa Produkter setter i gang høsting, kommer høstingen til å overvåkes nøye av fagfolk fra Direktoratet for Naturforvaltning, Fiskeridirektoratet, NINA (Norsk institutt for naturforskning), Havforskningsinstituttet og Aqua Instituttet i Levanger, som vil ta prøver for å sikre at bestandene av hjerteskjell er gode nok til å høstes av.