– Røverhistorie om Superba Krill

Nettutgaven til FiskeribladetFiskaren sprer tull og tøys om Superba Krill, skriver Aker BioMarine i en pressemelding.

Artikkelen er oppdatert.

– Vi er ikke kastet ut av EU, men i prosess for endelig Novel Food-godkjenning, sier konsernsjef Hallvard Muri i Aker BioMarine.

Nettstedet NutraIngredients.com, skrev torsdag 19. november at den pågående konflikten mellom verdens største krillprodusenter Neptune Technologies og Aker Biomarine, er ytterligere forverret etter at Akers produkter og informasjonsmateriell ble fjernet fra en handelsmesse i tyske Frankfurt denne uken.

For en uke siden ble det også kjent at Neptune Technologies saksøker Aker Biomarine for det de mener er krenkelse av patenrettigheter, et søksmål som Aker Biomarine mener er latterlig.

Les også: – Klar til å møte Neptune i retten 16.11.2009

Midlertidig forføyning

Det var på ordre fra en tysk domstol at Akers stand på handelsmessen ble tømt for materiell av den tyske namsmannen og arrangørens sikkerhetsvakter. Neptune krevde midlertidig forføyning mot Aker BioMarines bruk av markedsmateriell under messen Food Ingredients Europe (FIE) i Frankfurt og fikk medhold.

Markedssjef i Aker Biomarines, Roar Hernes, forteller til nettstedet NutraIngredients, at selskapets advokater vil anke kjennelsen, men det er uklart når ankesaken vil komme opp.

– Røverhistorie

I dag fulgte FiskeribladetFiskaren opp med en historie om at Røkkes krill kastes ut av EU, og at produktet heller ikke kan selges i USA.

Etter oppslaget i FiskeriBladetFiskaren har Aker Biomarine i ettermiddag sendt ut en pressemelding med overskriften: Røverhistorie om Superba Krill. I pressemeldingen går Aker BioMarine til hardt angrep mot det selskapet mener er oppspinn fra FiskeribladetFiskaren.

Norske nettmedier, med referanse til FiskeribladetFiskaren, meldte fredag ettermiddag at en tysk domstol slo fast at Superba Krill ikke kan selges i EU. Faktum er at en konkurrent krevde midlertidig forføyning mot Aker BioMarines bruk av markedsmateriell under messen FI Europe i Frankfurt. En lokal tysk rettsinstans, uten å få Aker BioMarines versjon, ga medhold til dette, skriver selskapet.

– Dette forandrer ingenting i arbeidet med vår planlagte lansering i EU, sier Hallvard Muri. Aker BioMarines konsernsjef fortsetter:

– Ved å ta med Superba-kapsler og markedsmateriell beregnet for det norske markedet til Tyskland, serverte vi vår konkurrent et billig poeng og mulighet for oppmerksomhet. Det ser vi resultatet av når denne røverhistorien spre seg på nettet.

Aker BioMarines team på den tyske messen rapporterer om økende interesse for Superba Krill.

– Vi møtte mange interesserte kunder, som nå bare venter på at våre krillprodukter skal bli godkjent i EU, sier Muri.

Artikkelen fortsetter under faksimilen.

Faksimile fra en kampanje på FiskeribladetFiskaren fredag 13. november 2009. Fisk.no's utheving: "Rutinerte journalister med inngående kunnskap til bransjen sikrer nyheter av høy kvalitet, og setter søkelys på viktige saker."Faksimile fra en kampanje på FiskeribladetFiskaren fredag 13. november 2009. Fisk.no's utheving: "Rutinerte journalister med inngående kunnskap til bransjen sikrer nyheter av høy kvalitet, og setter søkelys på viktige saker."

Faksimile fra en kampanje på FiskeribladetFiskaren fredag 13. november 2009. Fisk.no's utheving: "Rutinerte journalister med inngående kunnskap til bransjen sikrer nyheter av høy kvalitet, og setter søkelys på viktige saker."

– Bare oppspinn

Videre skriver FiskeribladetFiskaren uriktig at Superba ikke kan selges i USA.

– Påstanden om salgsstopp i USA er bare oppspinn. Her er våre produkter allerede godkjent og vi selger Superba i stadig større mengder, sier Muri.

– Vi har inngått avtaler med Schiff og Mercola og har dermed sikret bred og sterk distribusjonskraft i det voksende amerikanske markedet, sier han videre.

Fiskeribladet Fiskarens historie ble i ettermiddag gjengitt av både IntraFish og av dn.no, som er i samme mediekonsern, og som med overskrifter slo fast at "Røkkes krill kastes ut av EU". Senere fredag kveld, etter at Aker BioMarine sendte ut sin pressemelding, har dn.no oppdatert artikkelen og endret overkriften til den ikke fullt så dramatiske ordlyden "Røkkes krill kastet ut", med referanse til at Røkkes krillprodukter ble fjernet fra matmessen i Tyskland.

«Røverhistorien» på FiskeribladetFiskaren kom bare én dag etter en annen uheldig sak på samme nettsted, hvor det ble slått fast at fylkesfiskarlagene i nord skulle starte drøftelser om sammenslåing.

Nå var det bare det at disse drøftelsene ble startet for lenge siden, og at sammenslåingen allerede er avgjort, som fisk.no omtalte torsdag.

Les også: Slår sammen fylkesfiskarlag 19.11.2009

Artikkelen fra FiskeribladetFiskaren ble trukket etter kort tid.

– Sank som en stein

Fredag kveld er det et nytt drama på FiskeribladetFiskaren. "Krill-aksjen sank som en stein" slår nettutgaven fast, med henvisning til dagens børsutvikling for Aker BioMarine.

«Krill-aksjen sank som en stein». Faksimile fra FiskeribladetFiskaren fredag kveld 20.11.2009«Krill-aksjen sank som en stein». Faksimile fra FiskeribladetFiskaren fredag kveld 20.11.2009

Det er riktig at aksjene i Aker BioMarine fredag 20. november falt noe på børsen. Den relativt illikvide aksjen endte til slutt dagen med et fall på 5,17 prosent, til sluttkurs kroner 5,50, etter å ha vært handlet både i pluss og i minus i løpet av dagen.

Samtidig bør man nok også ta med at det i løpet av dagen ble omsatt bare 34.200 av selskapets over 90 millioner aksjer, samt at kun 25.000 av nevnte aksjer ble omsatt til lavere sluttkurs enn dagen i forveien.

Samlet omsetningsbeløp for aksjer handlet "i rødt", beløp seg til beskjedne kroner 139.030, hvilket neppe gir grunnlag for store overskrifter.

Enda en "røverhistorie"

(Ny sak - artikkelen er oppdatert 24.11.2009)

Problemene for mediebedriften fortsatte inn i den nye uken, med en ny sak. Mandag 23. november skapte FiskeribladetFiskaren uro blant de ansatte ved Nergård Reker i Senjahopen, melder Folkebladet i en artikkel med overskriften: – Frie spekulasjoner.

I en artikkel som tok for seg den vanskelige situasjonen for rekenæringa, fremgikk det at Nergård teller på knappene for hvorvidt de i det hele tatt skal fortsette med reker.

Det fikk daglig leder ved bedriften til å reagere.

– Man har fritt spekulert i hvorvidt Nergård skulle legge ned rekevirksomheten. Det er ingen konkrete drøftelser av den karakter, sier daglig leder Håvard Høgstad.

Høgstad tok mandag kontakt med bladet og ba dem om å dementere påstandene.

– Innen rimelig tid publiserte de en sak på nettutgaven sin hvor de skrev at spekulasjonene ikke var riktige, sier Høgstad, som derfor anser seg som ferdig med saken.