– Fryselager som gir hakeslipp

Styret i Nergård har nå bestemt seg for å bygge fryselageret alene. Fryselageret får en kapasitet på 8.500 tonn ferdigvare.

Bø Fiskeindustri blir et flaggskip i næringa, tidligere enn først tenkt, skriver Bladet Vesterålen.

– Vi ligger stategisk til i forhold til fiskefeltene og våre øvrige anlegg, sier administrerende direktør Henning Grande i Bø.

– Ved å bygge helt i egen regi, har vi på alle måter større sikkerhet, både for volum og trafikk i lagerområdet, sier Bjørn Fredriksen i Nergård AS.

Les også: Nergård investerer 40 mill. i ny sildelinje 02.09.2009

200 mill. kroner

Bø kommune er i full gang med fyllingsarbeider for 6 millioner lånte kroner, basert på muntlige tilsagn. Bø kommune vil bygge for 42 millioner, landareal og kai inkludert.

Totalt snakkes det om en bygningsmasse på 10.000 kvadratmeter, og totale investeringer i størrelsen 200 millioner.

Men i første omgang vil fabrikken bli bygd inn i dagens bygningsmasse, og et hypermoderne, avansert fryseri på 3.000 kvadratmeter vil bli reist i 13 meters høyde, alt til en prislapp på 80 millioner.

Bø Fiskeindustri har allerede tatt imot mer råstoff i år enn fjorårets 25.000 tonn. Nå legger man opp til å øke kapasiteten til 60.000 tonn sild i året, og vil med det bli blant de største i landsdelen, skriver avisa.

Iberegnet kapasiteten på Eidet, vil det være mulig å fryse inn 650 kubikk ferdigvare i døgnet. Og den ferdige filéten utgjør omtrent halvparten av silda før bearbeiding.

Les også: Opparbeider tomt for Bø Fiskeindustri 05.11.2009

– Topp moderne

Bjørn Fredriksen i Nergård AS forteller at ny fabrikk, fryseri og kai gir et effektivt og lønnsomt industrianlegg i forhold til dagens, som både er unødig transport- og arbeidskrevende.

Dette er nøkterne folk, som vanligvis ikke skryter. Nå lover Fredriksen at fryselageret vil gi oss hakeslipp. Produksjonsanlegget blir også av det siste i teknologi, skriver avisa.

Den nye kaia gjør det mulig å ta båter på 140 meters lengde, og langt mer dyptgående fartøy enn i dag.

Fra sør til nord

Fredriksen og Grande regner med at anlegget i Bø skal ta litt andel av det kvantum som produseres i Sør-Norge i dag.

– Jeg synes ikke synd på dem sørpå. De kan ellers produsere makrell, nordsjøsild, kolmule og hestmakrell, sier Henning Grande.

Samtidig med økt satsing i pelagisk sektor, skal Bø Fiskeindustri øke produksjonen av kvitfisk og biprodukter. Både for å utjevne sesongen bedre og gi mer stabilt arbeid for de som arbeider ved anlegget, sier Bjørn Fredriksen, til avisa.