Høysesong for fisk

Røket, gravet- og raket laks, påleggsild og lutefisk. Julen er høysesong for fisk og fiskepålegg, og det er bra. Fisk er nemlig en god kilde for protein, vitamin B12, selen og jod.

Artikkelen er oppdatert, lenker er fjernet da eksternt innhold ikke lenger er tilgjengelig.

– Og fet fisk er en av de viktigste kildene for omega 3 fettsyrer og D-vitamin, melder Matportalen.

Fisk i mange ulike former er viktig juletradisjonsmat i Norge. Og det er bra, for fisk er sunt og nordmenn generelt bør øke sitt inntak av fisk. Rådet fra matmyndighetene er å spise fisk både som pålegg og til middag, og at man varierer mellom ulike fiskeslag.

En rekke undersøkelser tyder på at inntak av fisk og fiskefett kan ha helsemessig gunstige effekter på mange ulike helseproblemer. Det er gode holdepunkter for at konsum av fisk, og spesielt fet fisk, er bra i forhold til hjerte- og karsykdommer.

Under kan du lese mer om næringsstoffer i de ulike fiskeslagene og produktene som inngår i norsk juletradisjonsmat.

Røket, gravet, og raket laks eller ørret

Røket, gravet og raket fisk hører til på en tradisjonsrik julefrokost eller julebord. Stort sett er det produkter fra oppdrettslaks eller oppdrettsørret du finner i butikken.

Laks inneholder mye omega-3-fettsyrer og er en god kilde for vitamin D. I fiskefett finner vi de lange flerumettede omega-3-fettsyrene (EFA og DHA) som er viktige for ulike funksjoner i celler og som bidra til en bra fettsyresammensetning i kostholdet.

Ørret er i likhet med laksen en god ernæringsmessig fisk, med mye omega-3-fettsyrer. Ørreten er også rik på vitamin D.

Se alle næringsstoffer i Matvaretabellen:

Røket laks
Gravet laks
Kokt laks
Røkt ørret
Kokt ørret

Lutefisk og torsk

Mange spiser kokt torsk eller lutefisk i løpet av julehøytiden. En del serverer også fisk istedenfor ribbe eller pinnekjøtt på selve julaften.

Lutefisk lages stort sett av tørrfisk basert på torsk. Torsk er en god proteinkilde, og inneholder en god del vitamin B12 og selen.

Se alle næringsstoffer i Matvaretabellen:

Lutefisk
Kokt torsk

Påleggssild

Tomatsild, kryddersild, sennepssild er vanlig å spise i julen. Påleggsild brukes både til frokost og høre med på en lunsj- eller middagsbuffet.

Sild er en god kilde til vitamin D og B12. Fettinnholdet i sild varierer med årstidene. Den er også rik på omega-3-fettsyrer.

Se alle næringsstoffer i Matvaretabellen:

Kryddersild
Sennepssild

Kilder: Matportalen, Sjømatskolen på Godfisk og Matvaretabellen