Klimarapporten om issmelting som ble fremlagt i dag, er krisemaksimering, sier professor som mener det er bedre å bruke pengene på verdens fattige enn på å heve kaianlegg.
Tidligere visepresident Al Gore og utenriksminister Jonas Gahr Støre, presenterte på klimatoppmøtet i København i dag, deres globale rapport om issmelting på klimatoppmøtet i København.
En av konklusjonene er at havet frem til år 2100, kan stige med mellom 0,5 og 1,5 meter, i verste fall med så mye som 2,0 meter.
Les også: La frem rapport om issmelting 14.12.2009
Professor Willy Fjeldsgaard som er tilknyttet forskningssenteret IRIS, samt Universitetet i Stavanger, mener geologien bør hensyntas sterkere i klimadebatten, melder NRK Rogaland.
Landheving
Hans teori er at landheving, et fenomen som gjør at fjell verden over blir noe høyere hvert år, vil motvirke effekten av havstigning. Fjeldsgaard er også delvis uenig i prognosene for hvor mye havet vil stige.
– I Oslo gjetter jeg på at havnivåets stigning vil jevnes ut av landhevingen, sier Fjeldsgaard til NRK.
Han tror derimot av havstigningen vil merkes mer i Rogaland og rundt Trondheim, der landhevingen er mindre enn i Oslo.
– Min beste gjetning er at vi kan få en havnivåstigning på mellom nesten ingenting og én meter, sier Fjeldsgaard.
Havbunnen presses ned
Videre mener Fjeldsgaard at man må ta med i beregningene at havbunnen presses ned dersom mengden vann i havet øker. Dersom havnivået stiger som følge av at is på polene smelter, vil havbunnen trykkes slik at stigningen i havnivået ikke merkes like kraftig.
Fjeldsgaard trekker også frem andre faktorer, som at det er usikkert hvorvidt mengden is på Sydpolen øker eller minker i dag, og at gamle målinger indikerer at havet steg raskere for 50 år siden enn i dag.
– Det er også greit å føre var og tenke at det verste kan skje. Men i stedet for å justere kaianlegg og lignende, ville jeg heller brukt penger på verdens fattige, sier professoren til NRK.