Ble tapasmester med norsk klippfisk-kule

Den 23. november gikk finalen i det baskiske tapasmesterskapet Campeonato de Pintxos de Euskal Herria av stabelen i San Sebastian.

I klassen for tapas av Norsk saltfisk, Pintxo de Bacalao Noruego, vant den franske kokken Vivien Durand med sin Sprø Norsk Klippfisk-kule, Bola crocante de Bacalao Noruego, melder Eksportutvalget for fisk (EFF).

Baskerland er Spanias gastronomiske sentrum, og dette tapasmesterskapet er en del av den store årlige Gastronomika-festivalen for profesjonelle kokker i baskerhovedstaden San Sebastian. I finalen deltok kokker fra fem serveringssteder som hadde vunnet hver sin semifinale i de tre spanske baskiske provinsene Araba, Gipuzkoa og Bizkaia, samt Navarra og Iparralde i fransk baskerland.

– Det er ingen tilfeldighet at vi har konsentrert høstens aktiviteter for Norsk saltfisk i Spania om San Sebastian, som jo er Spanias svar på Lyon, sier EFFs utsending i Spania, Espen Hanson, og under Gastronomika-festivalen er hele den spanske kokkeeliten samlet på et brett og i modus for å motta nye impulser.

Det høye nivået på rettene som ble presentert gjorde bedømmelsen vanskelig for juryen. Etter intense vurderinger falt til slutt valget på restaurant Lieu Dit Vin Hendaya i provinsen Iparralde og kokken Vivien Durand.

Jurymedlem Geir Skeie kommenterte at det under avgjørelsen var blitt lagt vekt på at vinnerretten Bola crocante de Bacalao Noruego var den som i utførelsen var mest tro mot definisjonen av en Pintxo, som er egentlig betegnelsen for den pinnen man bruker når man forsyner seg med en tapas.

I tillegg til den flotte pokalen vant den franske kokken også en tur til Norge, inkludert todagers kurs ved Kulinarisk Akademi i Oslo, et med den ansvarlige for akademiet og ett med Geir Skeie.

Masterclass

På ettermiddagen holdt Geir Skeie en masterclass i forbindelse med hovedkongressen San Sebastián Gastronomika. Her foreleste Skeie om Norsk saltmodnet torsk og demonstrerte tre miniretter med saltfisk som hovedingrediens.

Tidligere i høst arrangerte EFF en nasjonal klippfiskkonkurranse for elever ved alle de spanske kokkeskolene. Premien for de tre beste i denne konkurransen var en reise til San Sebastián Gastronomika og for de tre unge vinnerne ble det en ekstra opplevelse at de fikk være Geir Skeies commis'er og assistere ham under denne masterclassen.

Restaurantkampanje

Parallelt med aktivitetene knyttet opp mot Gastronomika gjennomførte EFF en saltfiskkampanje overfor 500 utvalgte restauranter i Baskerland. Denne besto i distribusjon av en lekkert emballert prøve på Norsk saltfisk pakket sammen med en fyldig informasjonsfolder med historien tilbake til starten i 1692 i Kristiansund og frem til i dag + mye annen relevant produktinformasjon.