Høytrykk kan øke utbyttet fra kongekrabbe

Nofima-forskere har funnet en måte å få ut mer kjøtt av kongekrabber. Og krabbekjøttet smaker bedre, viser smakstester.

Ved å bruke høytrykksteknologi kan man få raskere og bedre utnyttelse av kongekrabben, viser nye forsøk fra Nofima, melder Nofima på sine nettsider.

Over fem tusen tonn kongekrabbe ble tatt i land i Norge i fjor. Kongekrabbe som skal brukes i ulike produkter blir i dag fraktet til Kina. Her tas kjøttet ut for hånd, og blir deretter fraktet tilbake for å videreforedles i Norge.

Forskerne har nå undersøkt om det ved bruk av høytrykksbehandling kan lønne seg å ta ut kjøttet her hjemme, og slik få en mer effektiv produksjon. I forsøkene ble krabbene utsatt for et trykk som tilsvarer 40 000 meters havdyp.

– Vi fant at høytrykksbehandling egner seg svært godt til å løsne kongekrabbekjøttet fra skallet. Vi får også ut mer krabbekjøtt enn om dette gjøres for hånd, sier seniorforsker Sten Siikavuopio i Nofima Marin.

– I tillegg viser smakstester at høytrykksbehandlet krabbekjøtt faktisk smaker bedre enn kjøtt som tas ut på vanlig måte, forteller han.

Les mer: Foredling av kongekrabbe har utviklingspotensial 06.11.2009

Les mer: Kongekrabberogn som nisjeprodukt 01.10.2009

Bruke hele krabben

Er kongekrabben skadet eller for liten, er det i dag vanskelig å få gjort bruk av den. Med hjelp av høytrykksteknologi kan kjøtt fra disse krabbene også tas ut og brukes i nye produkter, som for eksempel snacks. Dessuten kan man utnytte smakfullt kjøtt fra deler av krabben som i dag kastes.

Til tross for de gode resultatene med høytrykksteknologi er det trolig langt fram til det blir aktuelt for kongekrabbeprodusenter her i Norge. Foreløpig er teknologien for dyr, og en ser derfor etter andre måter å utnytte råstoffet på.

– Det kan for eksempel være aktuelt å bruke rester av kongekrabben i farseprodukter, hvis en finner en gunstig måte å knuse skallet og fjerne det fra kjøttet, forteller forskningssjef Heidi Nilsen.

– Utfordringen her blir å ikke miste væske, smak og lukt i prosessen med å male kjøttet. Det å utnytte mest mulig av alt råstoff fra kongekrabbe og andre arter er noe våre forskere jobber videre med, sier hun.

Prosjektet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

pdfRapport: Kongekrabbe – Evaluering av metoder for foredling1.11 MB1.11 MB