Mobilen redder folk på sjøen

Stadig flere bruker mobilen for å varsle når de er i havsnød, og blir reddet. Redningsselskapet advarer likevel mot å kutte ut VHF radioen.

– Det er viktig at mobilen ikke blir en erstatning for VHFen, sier kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, Ernst Larsen, til selskapets nettsider.

– Sørg for at du er i stand til å kommunisere med Hovedredningssentralen eller Redningsselskapets skøyter uansett om det er via en mobiltelefon i vanntett pose – eller via VHF. Mobilen er lite verdt dersom den faller i vannet eller får saltvannsprut på seg, sier Larsen.

– VHF ombord er en kjempefordel, for da har vi i tillegg peileutstyr på Redningsskøytene som gjør det lettere å finne en havarist i mørke eller dårlig sikt. En VHF har også større dekning langs hele kysten, påpeker Larsen.

Ble reddet

En av dem som ble reddet etter å ha meldt ifra med mobilen, er Erling Rørnes.

Det gikk så fort for seg. Plutselig stod jeg på grunn, alt var mørkt og svart, sier Erling om den kvelden han ble reddet. Det var utenfor Andenes, 3. mars 2009.

– Jeg var på tur inn til land, til Andenes. Tidligere på kvelden kom jeg borti noe fisk, og var derfor siste båt inn, sier Erling. Klokka var rundt sju på kvelden og det var bekmørkt.

Han vet ikke hvorfor det skjedde, men han gikk på grunn og båten ble kastet opp på en holme. Han tok på seg redningsdrakten for sikkerhets skyld, og ringte til broren sin, Karl Jan. Karl Jan var da tilfeldigvis på besøk i redningsskøyta «Dagfinn Paust», hvor han selv har jobbet som skipper i mange år. Han er også lommekjent i området og visste med en gang hvor broren hadde havarert. Det tok bare ti minutter før redningsskøyta var ved holmen.

– Når alle på en gang med VHF

Skipsfører på redningsskøyta «Stormbull», Glenn Pettersen, sier de fleste ringer via mobiltelefon nå.

– Men det er veldig greit å ha en VHF også. Særlig i nød er det mye enklere å gripe fatt i røret på en VHF radio og nå ut til alle båter i nærheten på en gang, i stedet for å finne telefonen og taste inn et nummer til bare en mottaker. I nød må jo ting skje fort, og da er det ofte best med en VHF, sier Pettersen.