Krangler om fiskefusktelefon

Nestleder Arne Pedersen i Norges Kystfiskarlag og leder Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag, er uenige om fiskere bør melde fra om ulovligheter til Fiskeridirektoratets fiskefusktelefon.

Artikkelen er oppdatert.

Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, vil ikke ha tipstelefon mot ulovligheter i fiskerinæringen. Fiskernes kodeks er å ikke angi hverandre til myndighetene,

Men nå går nestleder Arne Pedersen i Norges Kystfiskarlag ut og oppfordrer fiskerne til å bruke Fiskeridirektoratets tipstelefon, om de ser ulovligheter fra kollegaer, skriver avisa Finnmarken.

– Moralsk plikt

– Om jeg ser et fartøy tråle der det helt klart ikke er lov, skal jeg ikke da melde fra, spør Pedersen retorisk.

Nestlederen mener det er innenfor enhver moralsk rettsforståelse, at dersom noen frarøver andre verdier, da skal man si ifra til den rette myndighet.

– Skammelig og sjofelt

Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, ser derimot ikke noe behov for tipstelefon for å få bukt med ulovligheter.

– Vi har ikke behov for en tipstelefon. Den er skammelig og en hån mot fiskerne, sier Nilsen bestemt.

Hva mener du om fiskere som tipser om juks hos andre, spør avisa.

– Det er sjofelt. Flere er blitt meldt inn og hengt ut av misunnelige naboer, eller for andre feider, sier Nilsen.

Han mener det ikke er noe galt med fiskerne om de fisker ulovlig, men at det ofte er et heller vanskelig regelverk som får fiskerne opp i trøbbel.

– Bagatelliserer ulovligheter

Fiskefusktelefonen ble gjeninnført i 2008 av daværende fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) etter at forgjengeren Svein Ludvigsen (H) la den ned. Begrunnelsen for å gjeninnføre ordningen med tipstelefon, var at myndighetene så en økning i fiskefusket, melder NTB/NRK.

– Da er det svært viktig at de som ser jukset melder fra. De som jukser ødelegger for andre ved å true en bærekraftig næring, sier Helga Pedersen.

Pedersen har liten sans for argumentasjonen fra Norges Fiskarlag om at det er systemet, ikke fiskerne selv som er problemet.

– Det er en helt ubegripelig påstand. Reidar Nilsen er med på å bagatellisere ulovlighetene, sier Helga Pedersen til NTB.

Oppdatering:

Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, har senere kommet med et innlegg hvor han slår fast at Fiskarlaget er i mot fiskejuks, og forklarer hvorfor de også er i mot tipstelefon.

Les også: Mot tipsetelefon, og mot fiskejuks 15.01.2010