SVERIGE: Mørke skyer truer sildefisket i Nord-Sverige, som kan stoppes av EU. Da kan også en kulturtradisjon med produksjon av surströmming dø ut.
Det er PCB og dioksiner i det marine miljøet der silda som brukes til produksjon av surströmming fiskes. Silda er en fet fisk som laks, og miljøgifter kan hope seg opp i fettet, melder Norbottens-Kuriren.
I dag drives sildefisket i Sverige på en dispensasjon fra EU, men om mindre enn to år, 31. desember 2011, går avtalen ut, og EU kan sette en stopper for fiske.
Konsekvensen kan bli at butikkene ikke lenger har noe sild å selge, og at forbrukerne blir uten tilgang på delikatesser som fersk, saltet eller "sur" sild.
– Katastrofe for identiteten
Men bildet er ikke helsvart. Surströmmingsindustrien holder på å samle seg for å gå til motaksjon. Ruben Madsen er formann i Surströmmingsakademiet, organisasjonen som organiserer aksjonen. Han sier at målet er å forlenge det svenske unntaket for sildefiske.
– Vi har to år på å finne gode argumenter, og jeg tror vi kommer til å gjøre det.
– Hvis vi ikke klarer dette, blir det slutten for sild i butikkdiskene, og dessuten vil det være en katastrofe for den svenske identiteten.
Industrien planlegger blant annet å satse på forskning, og på kartlegging av havet og fangstområder hvor råstoffet til surströmming fangstes.
– Vi kan for eksempel øke fiskeriene i områder med lite dioksin, sier Madsen.
– Forsvinner
Hvis det er slutt på fiske, tror Madsen surströmmingsindustrien forsvinner for alltid, selv om fisket igjen blir tillatt i fremtiden.
– Hvis det blir tillatt etter ti år, så vil det ikke være noen som kan produsere surströmming, sier Madsen.
Sterk lukt
Surströmming, som er gjæret sild, er kjent for å ha en sterk og ubehagelig lukt.
Expressen meldte i 2006 om et tysk par som skulle fly hjem fra Skellefteå og hadde med seg en surstrømmingsboks i bagasjen. Overtrykket i boksen førte til at den eksploderte og all bagasje i flyet tok lukt av den gjærete fisken. De to tyskerne ble erstatningspliktige for samtlige passasjerenes bagasje. Dessuten måtte flyet gjennom en rengjøring som tok tre dager, skriver avisa Nordlys.