Seilende utdanningsmesse

Messa ”Ikke for alle” seiler med hurtigruteskipet Richard With fra Trondheim til Kirkenes og tilbake igjen, for å presentere forskjellige maritime studieretninger.

Målet er å friste ungdommer til å velge maritime fag.

– Jeg vet allerede at jeg vil bli mekaniker, men jeg kom hit for å finne ut om noe her kunne passe for meg. Kanskje jeg kan bli mekaniker på båt, sier Lars Inge Lysfjord til NRK Nordland.

Han går i 10-klasse på Saltvern ungdomsskole i Bodø, og er en av 180 ungdommer som tok turen innom den flytende utdanningsmessa, da hurtigruteskipet lå i Bodø onsdag formiddag.

– Ikke for alle

«Ikke for alle» er en informasjons- og rekrutteringskampanje som ble startet i januar 2007, og navnet er valgt fordi arbeid på havet ikke passer for alle.

Men Iselin Evensen har bestemt seg for at det passer for henne.

– Det er mange som syns det er vanskelig å være borte hjemmefra så lenge om gangen. Men flere i familien min jobber innenfor det maritime miljøet, og jeg lot meg nok lokke av lønna og arbeidstida, forteller Iselin Evensen til NRK. Hun er en av tre jenter som går på maritime fag ved Bodin videregående skole i Bodø.

I disse dager må elevene velge hvilken studieretning de vil ta på videregående skole. Da kan messer som denne være god hjelp på veien.

Bakgrunn

I 2006 opplevde den maritime næringen laber interesse fra norsk ungdom og et lavmål med hensyn til til søking til maritime skoler. Samtidig økte etterspørselen etter maritime tjenester kraftig, og norske rederier bestilte flere skip fra norske verft.

Maritimt Forum, som er en stiftelse som representerer den maritime næringen i Norge, tok derfor initiativet til en informasjons- og rekrutteringskampanje, som stiftelsen valgte å kalle for "Ikke for alle - En utdanning du kommer langt med".

Ikke for alle, fordi et yrke til sjøs ikke er for alle, men for de som vil noe. En utdanning du kommer langt med, fordi en maritim utdanning gir internasjonale sertifikater som gjør deg i stand til å jobbe på alle verdens hav.

Kampanjen er i sin helhet finansiert av Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse.

Maritimt Forum så at det var helt nødvendig å fornye bildet ungdommene hadde av maritime næringer, og å flytte fokuset fra gamle oppfatninger av livet på sjøen til et sterkere fokus på bredden av spennende muligheter som maritime yrker byr på.

Dermed ble rekrutteringskampanjen «Ikke for alle - en utdanning du kommer langt med» startet i januar 2007.

Som et ledd i denne kampanjen, ble også nettstedet www.ikkeforalle.no lansert.

Der kan man gå inn og se videosnutter og lese mer om de ulike maritime yrkene.