Oljeindustriens Landsforening mener at en oljeutblåsing på størrelse med Bravo, ikke vil skade miljøet på lengre sikt.
– En ukontrollert Bravo-utblåsing midt i lofotfisket, hvor alle uheldige faktorer er til stede, er ikke skadelig for miljøet på lengre sikt.
Det hevder Lars Arne Ryssdal, påtroppende generalsekretær i Høyre og direktør for næring og miljø i Oljeindustriens Landsforening (OLF), overfor Stavanger Aftenblad.
Ryssdal mener at torsken slett ikke er mer sårbar i nord enn andre steder.
Bravo-utblåsingen er norgeshistorien største oljeutslipp. Om lag 9500 tonn råolje ble sluppet ut i løpet av de snaut åtte døgnene utblåsingen varte.
– Mer sårbart
Direktoratet for naturforvaltning er ikke enig med OLF.
– Dette stemmer ikke med det vi vet, sier Janne Sollie, direktør i Direktoratet for naturforvaltning (DN).
Nylig la direktoratet fram en samlet kartlegging over sårbarheten i Barentshavet.
– Kunnskapen vi hadde fra tidligere tydet på at havområdene i nord er mer sårbare. Etter innhentingen av ny kunnskap, har vi nå fått bekreftet det vi tidligere trodde, nemlig at livet i havet er mer sårbart dess lenger nord man kommer, sier Sollie til avisa.
Ryssdal i OLF viser på sin side til en undersøkelse som viser at et felt med 50 produksjonsbrønner på størrelse med Ekofisk vil drive trygt i 3500 år.
– Dette dreier seg derfor om symbolpolitikk mer enn realiteter, mener Ryssdal.
– Sannsynligheten for utslipp er mikroskopisk, og i verste fall er konsekvensen av utslipp langt mindre på sikt enn det gis uttrykk for, mener Ryssdal.