Arveavgift og formueskatt fremtvinger aksjesalg

Arvingene etter Ole-Arvid Nergård tvinges til å selge seg ned i fiskerikonsernet Nergård, for å kunne betjene krav om formueskatt og arveavgift.

Ole-Arvid Negård gikk bort sommeren 2008, bare 58 år gammel. Han etterlot seg to barn, som nå skal føre fiskerikonsernet videre.

Les også: Samfunnsbyggeren Nergård i bokform 04.11.2009

Barna Ole-Kristian (17) og Arvid Nergård (12) eier til sammen 92 prosent av aksjene i Nergård AS, gjennom selskapene Lysnes Invest AS og Hopen Invest AS, skriver Folkebladet.no.

Hallvard Østgård som er styreleder i de to selskapene, forteller til avisa at barna tvinges til å selge seg ned i Nergård AS.

– De blir rett og slett tvunget til å selge aksjer på grunn av arveavgift og formueskatt. For dem er det faktisk helt nødvendig å selge, på grunn av den økonomiske belastningen, sier Hallvard Østgård.

Han ønsker ikke å spekulere i hvilken pris en eventuell aksjepost kan bli solgt for.

– Det avhenger av kjøperen, innfallsvinkel og perspektivet. Om noen går inn med et langsiktig eierskap, og har interesser fra før i næringen, slik at det kan skapes synergieffekter, så er det klart at aksjene kan ha stor verdi, påpeker Østgård.

Fisk.no omtalte i fjor høst, at en fiskematprodusent reagerer på at det offentlige krever inn formueskatt uavhengig av resultatet i hans bedrift.

Les også: – Blir straffa for å skape arbeidsplassar 28.08.2009