Nordland VII utredet allerede i 1994

Nordland VII, som er områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, ble utredet for olje og gass allerede i 1994.

Les også: Åpner ikke for oljevirksomhet 07.10.2009

Dette bekrefter informasjonssjef Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens Landsforening, OLF. Det er få uker siden OLF og andre aktører i bransjen ble klar over dette, skriver Lofotposten.

Det var i Stortingsmelding nr. 26 i 1993/1994 at det ble besluttet å utrede både Nordland VI og VII. Her ble det også listet opp aktuelle krav for prosessen. Jens Stoltenberg var på det tidspunktet nærings- og energiminister.

Havforskningsinstituttet sa ja til leteboring

I beslutningspapirene går det også frem at Havforskningsinstituttet sa ja til leteboring under meget strenge begrensninger utenom gytesesongen.

Det ble også bestemt at saken skulle tilbake til Stortinget etter at seks brønner var boret. Dette for å få en ny vurdering.

– Bør utredes igjen

– I alle disse faser har det vært et poeng at konsekvensutredninger ville gi bedre kunnskaper på alle nivåer. Disse utredningene skulle være nøkkelen som klargjorde hvilke krav som måtte stilles. Da synes jeg det er merkelig at petroleumsmotstanderne ikke en gang vil ha debatt om hva som videre skal skje, sier Sigbjørn Aanes til avisa.

Han tror at Nordland VII må utredes på nytt selv om det foreligger en 16 år gammel utredning.

– Jeg tror nok at Nordland VII må utredes på nytt fordi vi har hatt en fantastisk teknologisk utvikling, sier Aanes.

– Mitt poeng er uansett at vi hadde en utredning. At den ikke ble fulgt opp, får vel fellesskapet ta ansvaret for, sier Sigbjørn Aanes.

– Overrasket

Lederen for Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen, Senja, Gaute Wahl, er overrasket over opplysningene.

– Jeg var ikke klar over dette. Imidlertid stoler jeg på at dagens regime håndterer saken annerledes enn det som var tilfelle på 1990-tallet, sier Wahl til Lofotposten.