Støtter inuittenes selfangst

EU-parlamentets nestformann, Diana Wallis, er fremdeles villig til å støtte opp om inuittene på Grønland sin rett til selfangst.

Les også: G7 ministere Boikottet selmiddag 08.02.2010

Grønland får støtte fra europaparlamentets nestformann, Diana Wallis, når det gjelder retten til selfangst. Det erfarer Inatsisartuts Utenriks- og Sikkerhetpolitiske utvalg, som nettopp har vært på orienteringsreise i Brussel, melder KNR.

Hun kjempet i sin tid forgjeves mot EUs importforbud på selprodukter.

– Hun opplyste at hun vil støtte oss fremover i vårt arbeide og stadig være kontaktperson for oss i EU, sier formann for Utenriks- og Sikkerhetspolitisk utvalg, Justus Hansen, etter møtet med Diana Wallis.

Les også: – Må være forberedt på panelsak om selprodukter 08.01.2010
Les også: Importforbud mot selprodukter 28.07.2009

Kommisjonen arbeider nå med en registreringsordning for selskinn, som skal eksporteres til EU under unntaket for inuittene. Skinn fra inuittfangst er nemlig de eneste som kommer inn på det europeiske markedet, etter at EU i november innførte importforbud for selprodukter.

Men foreløpig er det ikke utformet retningslinjer for hvordan det kan dokumenteres at et skinn er fanget på riktig vis av inuitter.

Registreringsordningen skal være klar senest i august 2010.

Men Justus Hansen mener ikke, at det ikke trenger å bli så vanskelig for Grønland kan bruke den eksisterende ordningen fra Great Greenland, sier han.