Etterforsker selfangstskuta Kvitungen

Rederiet Polardrift i Tromsø, og skipperen om bord på fangstskuta Kvitungen, er under politietterforskning for brudd på dyrevernloven og for å ha brutt forskriftene om selfangst.

– Dette er en meget alvorlig sak med gjentatte brudd på dyrevernloven og utøvelsesforskriftene. Denne type overtredelser vil bli kjent utenlands, sier direktør Aksel Eikemo i Fiskeridirektoratets ressursavdeling til Adresseavisen i dag.

– Minnet om øvelsesskyting

I en over 20 sider lang rapport fra selfangstinspektøren som var med Kvitungen til Vestisen i fjor vår, beskrives skytterne som de reneste amatører, med en kaptein som tillot det som for inspektøren minnet om øvelsesskyting på levende sel, skriver avisa.

– Det forutsettes at det ikke skal være nødvendig å skyte seg inn på en måte som bærer preg av øvelsesskyting. Innskyting av våpen skal ikke foretas på levende dyr.

Det skriver Fiskeridirektoratet i et brev om saken.

I brevet varsles det at rederiet og skipperen kan bli straffet for brudd på dyrevernloven og for å ha brutt forskriftene om selfangst. I tillegg til en eventuell slik straff, vurderer Fiskeridirektoratet om det skal frata rederiet konsesjon på selfangst, skriver avisa.

Saken etterforskes nå av Troms politidistrikt.

Rederiet ser alvorlig på saken

– Hvis påstandene er riktig, har mye gått galt på turen i Vestisen. Det sier daglig leder i rederiet Polardrift, Jens Petter Kraknes til NRK Troms og Finnmark.

Selskapet Polardrift skriver i en pressemelding onsdag at forholdene som framkommer i inspektørens rapport, inntil nylig har vært ukjent for styret og daglig ledelse. Polardrift ser meget alvorlig på forholdene som påpekes av Fiskeridirektoratet.

Skipperen og det aktuelle mannskapet har nå fått beskjed av rederiet at deres engasjement ikke blir fornyet mens saken etterforskes.

I desember ble det kjent at Kvitbjørn og Kvitungen, som to av de tre siste fangstskutene, er lagt ut for salg, etter en mislykket satsing på fiske av kongekrabbe.

Les også: Mot avvikling av norsk selfangst 15.12.2009

Skipper stiller spørsmål

Skipper om bord på «Kvitungen», Karl Kr. Angelsen, etterlyser en definisjon på skadeskyting.

– Jeg finner ingen plasser i forskriften at det er forbud mot å bruke mer enn ett skudd, så jeg skjønner lite av selve anmeldelsen.

– Alle som skyter har gått gjennom en prøve før de går på ishavet der de bruker våpnene de skal ha på fangst. De som skyter har godkjente papirer fra Fiskeridirektoratet på at de kan bruke våpen, og har ingen behov for øvelseskyting, sier han til NRK.

Han mener denne saken må munne ut i manglende opplæring av inspektørene.

– Skadelig for selfangsten

Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, sier han reagerer på framgangsmåten, og at skipperen er anmeldt uten at han er blitt kontaktet.

– Dette er saker vi på ingen måte bør ha når det gjelder selfangsten, når vi vet hvor problematisk det er for omverden, sier Nilsen til NRK.

Nå fryktes det at regelbrudd kan vekke reaksjoner internasjonalt. Hvert år er fangstfolkene inne til opplæring hos Fiskeridirektoratet som er spesielt opptatt av at dyrene ikke skal lide unødvendig under jakten.

Fish.no omtalte for et par dager siden at verdens G7 finansministere boikottet en festmiddag som ble arrangert av den canadiske finansministeren, Jim Flaherty, i Iqaluit i Canada lørdag, fordi selkjøtt stod på menyen.

Les også: G7 ministere boikottet selmiddag 08.02.2010

Les også: – Må være forberedt på panelsak om selprodukter 08.01.2010