Oljerester lekker fra Veslefrikk

NORDSJØEN: Statoil oppdaget nylig at det lekker oljerester fra injeksjonsbrønnen på Veslefrikk-feltet. Lekkasjen kan ha vart i flere år.

5. november i fjor oppdaget Statoil en 10 meter dyp grop på havbunnen hvor sorte dråper piplet opp. 65 meter unna fant selskapet én grop til, her kom det gassbobler. Ytterligere 11 groper ble oppdaget, skriver Aftenbladet.no.

Gropene er i området ved en brønn som brukes til injisering av oljeholdig borekaks.

– Dårlig sementering

– Mest sannsynlig skyldes lekkasjen dårlig sementering rundt brønnen. Rett og slett for dårlig design, sier Jannicke Nilsson, leder for Statoils drift i Nordsjøen til avisa.

Injeksjonsbrønnen har vært i bruk siden 1997, og alt som er injisert, kan ha lekket ut. Det dreier seg i så fall om 3.450 kubikkmeter oljebasert kaks og 93.000 kubikkmeter oljeholdig slop (vann med olje).

Netto utslippsmengde er estimert til 48,5 kubikkmeter olje og 12.619 kubikkmeter kjemikalier.

Statoil har hatt flere lekkasjer fra injeksjonsbrønner de siste årene og har etter hendelsen på Veslefrikk satt i verk en full overhaling. To nye potensielle lekkasjer er oppdaget: på Oseberg C og Snorre B, skriver avisa.

– Vi har oppdaget trykkfall i disse brønnene og har funnet gropdannelser på havbunnen. Injeksjon er stanset, sier Nilsson.

Petroleumstilsynet vil nå ha en status på alle injeksjonsbrønner.

– Dette handler om manglende forståelse og kunnskap om kaksinjeksjon, om dårlige oppfølging og overvåking, sier pressetalsmann Ole-Johan Faret i Petroleumstilsynet, til avisa.