Norsk torsk i svensk kokkekamp

Norsk torsk var råvare da finalen i Sveriges viktigste kokkekonkurranse nylig gikk av stabelen.

«Årets Kock» er det offisielle svenske mesterskapet i profesjonell matlaging. Konkurransen har vært arrangert siden 1983, og årets finale gikk nylig av stabelen i svenskenes nasjonalarena Globen i Stockholm. Norsk torsk var hovedingrediensen i den hemmelige råvarekurven, som deltakerne brukte i finalens første oppgave, melder Eksportutvalget for fisk (EFF).

– Slik fikk vi vist at torsken er en førsteklasses råvare, og det betyr mye i vårt nærmeste eksportland. Dette er markedet vi kan nå med den aller ferskeste sjømaten, og markedet betaler godt for norsk fisk. Derfor betyr denne gode profileringen mye for norsk fiskerinæring, sier Lisbeth Bjørvig Hansen i EFF.

Miljøprofil

Årets Kokk hadde i 2010 valgt begrepet «Ressursklokt» som tema for konkurransen, og norsk torsk ble dermed en naturlig råvare. Arten er på miljøorganisasjonen WWFs liste over anbefalte arter.

I tillegg er norsk torsk allerede merket med det svenske miljømerket KRAV og er i prosessen med å få miljømerket MSC (Marine Stewardship Council).

Godt informasjonsarbeid

– Det er spesielt gledelig at norsk torsk har fått plass i en konkurranse med denne profilen. Vi har jobbet lenge i det svenske markedet for å skille den bærekraftige Barentshav-torsken fra Østersjø-torsken, som har en helt annen status, sier Hansen.

I 2008 arrangerte EFF et seminar om bærekraftige fiskeri i Stockholm, der både den svenske og den norske fiskeriministeren var til stede, sammen med miljøvernorganisasjoner og svensk presse.

I fjor fulgte EFF opp dette informasjonsarbeidet med blant annet annonsekampanjer og foredrag for svenske kokkestudenter om fiskeriforvaltning og status for Barentshav-torsken.