– Fisk er gladmat

Fisk får deg til å le, ja-mat er også glad-mat ifølge ekspert, som anbefaler fisk på menyen hvis du vil få humøret opp.

Hvis du skal følge ekspertrådene for å spise deg både mett og glad, bør du snarest mulig dykke ned i nærmeste fiskedisk.

Medisinprofessor Diane Becker ved det amerikanske universitetet Johns Hopkins School of Medicine, har laget seks mattips som gir deg bedre humør, refererer Godfisk.no.

 1. Spis fisk flere ganger i uken
  En rekke nye studier viser at personer som spiser mye fisk har en lavere risiko for å utvikle depresjoner. Dette gjelder spesielt hvis menyen består av arter med det sunne fiskefettet omega 3, for eksempel laks, sild og makrell.

 2. Spis mat med mye vitamin B12 og folat
  All sjømat inneholder rikelige mengder av det viktige vitaminet B12, og folat finner du blant annet i brokkoli og andre grønne grønnsaker. B12 hindrer deg i å bli blodfattig, og folat er viktig for å unngå skader på sentralnervesystemet. Begge næringsstoffene kan motvirke humørsvinginger og demens.

 3. Spis mat med mye selen
  Få, om noen, matvarer inneholder så mye selen som sjømat. Dette næringsstoffet hjelper antioksidantene med å bekjempe skadelige kjemiske prosesser i kroppen vår. Medisinsk forskning viser at noen slike kjemiske prosesser i hjernen kan gi milde til moderate depresjoner hos eldre.

 4. Spis mat som gir deg en daglig dose vitamin D
  Fet fisk som laks, sild og makrell er omtrent den eneste maten som gir deg vitamin D på en naturlig måte. Flere studier har vist en sammenheng mellom lite vitamin D i kroppen og humørforstyrrelser som PMS og vinterdepresjon.

 5. Spis mye frukt og grønt
  Frukt og grønnsaker inneholder en rekke vitaminer og antioksidanter. Det er ikke uten grunn at norske myndigheter anbefaler fem om dagen.

 6. Spis litt sjokolade også
  Mørk sjokolade påvirker mengden av endorfiner i hjernen. Endorfiner er stoffet som kroppen produserer for at vi skal føle oss vel.