Aksjonister snytt for politiaksjon

SØR-VARANGER: To aksjonister fra Neptune Network, måtte begi planene om å lenke seg fast for å stanse produksjonen ved Sydvaranger Gruve AS.

Det gikk ikke helt etter planen da to aksjonister torsdag trengte seg inn i separasjonsverket på Sydvaranger Gruve for å stanse driften, skriver Finnmarken. Aksjonistene ble "snytt" for å bli hentet av politiet.

– Mangler overvåkingsprogram

– Vi kan ikke la dem pøse ut tonnevis med avfallsmateriale, uten at de har et overvåkingsprogram for fjorden, sa Frank-Hugo Storelv, den ene av aksjonistene.

Bakgrunnen for aksjonen var det aksjonistene karakteriserer som mangel på overvåkingsprogram av gruveavfall.

– Sydvaranger Gruve har fått tillatelse av Klima- og forurensingsdirektoratet til å slippe ut millioner av tonn avfall uten å ha et overvåkingsprogram. Det er helt utrolig, sa Marie Frogner, den andre av de to aksjonistene.

Kom aksjonistene i forkjøpet

Etter uten hell å ha bedt gruveledelsen om å stoppe alle utslipp i fjorden, bestemte de to aksjonistene seg for å ta saken i egne hender. Med kjetting rundt livet tok de seg inn på separasjonsverket. Planen var å lenke seg fast og bli der helt til gruva stanset produksjonen.

Men gruva kom dem i forkjøpet, skriver avisa.

– Vi stanset produksjonen for noen timer siden for å utføre et større vedlikeholdsoppdrag. Produksjonen vil være nede til mandag morgen, sa Per Helge Høgaas ved bedriften, da avisa fulgte de to aksjonistene rundt inne i separasjonsverket.

– Forholder oss til retningslinjene

Gruvesjef John Sanderson syntes det var synd at de to aksjonistene valgte å uttrykke seg på denne måten.

– Vi skal ha det første møte i miljøressursgruppa neste uke. Da har vi invitert til sammen ti organisasjoner til å komme med innspill. Neptune Network har også blitt invitert, sa Sandersen.

Selv om bedriften ba aksjonistene om å holde seg unna området, ble ikke politiet tilkalt.

– For all del, de må bare se seg rundt. Vi har ingenting å skjule, sa Høgaas.

– Vi forholder oss til de retningslinjene Klima- og forurensingsdirektoratet har gitt oss, sa Høgaas.

– Ikke noe vits å lenke seg fast

Da det var liten vits å lenke seg fast, ble de to aksjonistene stående på et platå inne i separasjonsverket, skriver avisa.

– Det er jo ikke noe vits å lenke seg fast, så lenge ingen fjerner deg.