Fiskeolje fra omstridt fiske

Fiskeolje fra okkupert Vest-Sahara går via Norge, til salg som skandinavisk helsekost.

Det svenske dokumentarprogrammet Uppdrag Gransking på SVT, viste onsdag hvordan fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara leveres med norske skip til Kristansund i Norge, og derfra blant annet havner i en rekke ulike Omega-3 produkter.

Det skriver Greenpeace Norge i en pressemelding.

Fisket utenfor det okkuperte Vest-Sahara er svært omstridt, delvis uregulert og skjer i stor grad med bekvemmelighetsflaggete fartøy, opplyser Greenpeace.

Programmet viser også at det er så som så med sporbarheten for Omega-3 produktene. Samtlige leverandører påstod først at oljen kom fra Sør-Amerika, men måtte til slutt medgi at den også kom fra det okkuperte Vest-Sahara, skriver Greenpeace.

Kristiansund-bedriften GC Rieber, som mottok fiskeoljelastene fra Vest-Sahara, er også sentral leverandør av fiskeolje til norsk oppdrettsnæring, skriver Greenpeace.

Oppdrettsnæringen er en viktig årsak til at Norge er en svært stor importør av fiskemel og olje fra andre land.

Ifølge SSB importerte Norge 20.000 tonn fiskeolje fra Marokko i 2009. SVT programmet viser at olje merket Marokko i stor grad kommer fra Vest Sahara.

Greenpeace sendte torsdag brev til de norske fôrselskapene, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), og et utvalg norske helsekostprodusenter, med spørsmål om sporbarhet og miljøtiltak knyttet til importert fiskeolje.

– Verken helsekostbedrifter eller forselskaper bør kunne kjøpe fiskeolje fra okkuperte områder, uregulerte fiskerier eller truete bestander. Et minimum er at de vet og kan dokumentere hvor produktene kommer fra, mener Greenpeace.