Den store fiskeoljetesten

Trine Thorkildsen og Gjermund Vogt har smakt på 130 fiskeoljeprodukter. – De som sier de raper fiskeolje hele dagen bør skifte merke, sier de. Foto: Kjell J. Meråk / Nofima

– Jo flere omegaer som står utenom 3-tallet, jo mindre seriøst virker det, mener forsker.

Hold deg til kjente merkevarer, er fettforsker Gjermund Vogts råd etter å ha testet over 130 fiskeoljeprodukter.

– De fleste fiskeoljene er bra

Gjermund Vogt karakteriserer den store majoriteten av oljene som er testet som bra, 5 prosent som virkelig topp, mens 20 prosent antagelig ikke burde vært omsatt i det hele tatt, melder Nofima.

Mastergradstudent Trine Thorkildsen fikk i fjor høst i oppdrag å kartlegge det norske markedet for omega-3-produkter. Hun har analysert både helsekostprodukter og omega-3 oljer som inngår i funksjonell mat som brød etc.

Undersøkelsen ble igangsatt gjennom et prosjekt støttet av stiftelsen Rubin for å vurdere eventuelle fordeler ved bruk av ferskt norsk råstoff til bruk i produksjon av omega-3 oljer.

Samtidig mangler mange markedsaktører, og ikke minst konsumenter, kunnskap både om oljekvalitet og helseeffekter.

Trine Thorkildsen har vært på storhandel. Hun har kjøpt inn rundt 130 ulike produkter fra dagligvarehandelen, helsekostbutikker, sportsbutikker, apotek og over internett.

Oljetypene som er analysert kommer fra alle typer råstoff, som torskefisk, pelagisk fisk fra Sør-Amerika og Marokko, linfrø, kjempenattlys, agurkurt, sel, hai, laks, musling, krill og raps. En del av produktene er tilsatt for eksempel vitaminer, mineraler, aroma og antioksidanter. Både kapsler, emulsjoner, oljer, tabletter, drikker og pastiller er undersøkt.

Les også: Fiskeolje fra omstridt fiske 12.03.2010

– Hold deg til kjente merkevarer

– De kjente merkene har i gjennomsnitt best kvalitet. I tillegg kan vi si at jo mer de sier det hjelper for i reklamen, jo mindre peiling har de som selger produktet. Det eneste du trenger er omega-3 fettsyrer. Resten får vi stort sett i oss gjennom kosten, sier Gjermund Vogt.

Han er styrket i troen på at fersk, norsk fisk er best, men hva gjør man når folk ikke spiser fisk da?

– Fiskeoljer som helsekost er ingen alibi for å slippe å spise fisk, men kan være et supplement, sier han.

Forskerne ville undersøke om norsk, fersk fiskeolje kunne ha bedre kvalitet enn olje som er eldre og har reist lengre. Dette har de dels fått bekreftet i analysen. Men forskerne er likevel forsiktige med å trekke konklusjoner.

– Oljer fra norske råvarer kan bli til de beste produktene med hensyn på kvalitet, dersom de produseres på riktig måte, sier Gjermund Vogt.

– Imidlertid er det fort gjort å ødelegge selv den beste råvaren under raffinering. Dette ser vi ved at vi finner enkelte norske trankvaliteter på markedet som er langt mer harske enn olje som er fra Sør-Amerika.

– Aller best kvalitet vil oljen fra oppdrettsfisk ha potensiale til å ha, fordi man der har fullstendig kvalitetskontroll hele veien, mener Vogt.

– Det går kort tid fra fisken er i vann til den blir prosessert, og det blir ikke tid til harskning. Kvalitetssikring i alle trinn gjennom prosess er alfa og omega for å kunne lage et bra sluttprodukt, poengterer Vogt.

Må vite hva de gjør

Kvaliteten varierer mye i alle typer marine omega-3-oljer og tran.

– Det er i mellomleddet det ofte kan gå galt. Fiskeolje er et forferdelig ustabilt materiale, det er derfor den er så sunn, men det er også dens forbannelse. Og det er derfor de som behandler den må vite hva de gjør, sier Gjermund Vogt.

Riktig prosess og riktig bruk av antioksidanter må til for å stabilisere oljen. Antioksidantene må tilpasses hver olje i riktig mengde for å ha god effekt. En antioksidant i en olje er ikke nødvendigvis like god i en annen olje.

– Funksjonell mat er best

Matvarer tilsatt omega-3, som brød og yoghurt, har eksplodert i antall de siste årene. Analysene fra Nofima og Høgskolen i Akershus (HiAk) viser at fiskeoljen i funksjonell mat har den aller høyeste kvaliteten.

Ifølge Gjermund Vogt er functional food-oljen den ypperste med hensyn til harskning. Det kjennes blant annet ved at den er smak- og luktløs. Hvem ville vel spist et brød som smaker av en blanding av gamle fiskekasser og maling?

Forskerne har testet harskhetsgrad i ulike typer olje, og nå skal de teste videre for å se hvordan oljen trives i celler.

– Vi har allerede indikasjoner på at cellene trives best med fersk fiskeolje som er lite harsk, røper Gjermund Vogt.

Les også: Forsker på helseeffekter av fiskeolje 24.02.2010