– Nytt håp for tunfisken

På CITES møtet som starter i Doha lørdag 13. mars, skal det besluttes om makrellstørje skal oppføres på CITES listen over handel med truede arter.

Makrellstørje, også kjent som blåfinnet tunfisk, er verdens flotteste og mest ettertraktede fisk, men dessverre også en av verdens mest truede fiskeslag som følge av et vanvittig overfiske, mener naturvernorganisasjonen WWF.

En CITES* oppføring vil innebære et forbud mot internasjonal handel, og dermed eliminere etterspørselen fra Japan som er den viktigste driveren i det vanvittige overfisket.

– Norge har alltid vært en aktiv forkjemper for bevaring av tunfisken, og har kjempet en tapper kamp i den internasjonale tunfisk kommisjonen (ICCAT). WWF forventer at de nå ikke gir seg på målstreken, men at de støtter CITES oppføringen, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF-Norge.

– Viktig med handelsstopp

– En handelsstopp vil på sikt kunne føre til at vi får arten tilbake i norske farvann, og vil være viktig også for norske fiskere, sier Hansson.

Makrellstørje var en gang svært så vanlig langs norskekysten, og var på 60-tallet grunnlaget for et svært inntektsbringende fiske langs norskekysten. Men på grunn av sitt eksklusive kjøtt, ettertraktet til sushi, er bestanden nedfisket og makrellstørja vandrer ikke lenger til norske farvann. Det hevdes at en fisk på rundt 350 kilo kan selges for svimlende 80 000 dollar på det japanske markedet. Det vil si langt over 1.000 kroner kiloen.

– Tunfisken er stjerneeksempelet på hvordan fiskeriforvaltning ikke skal gjøres. Selv EU har nå bekreftet støtte til CITES-listingen, og det vil være merkelig om ikke Norge gjør det samme. Dette vil være det mest effektive tiltaket for å bremse de økonomiske interessene som driver den vanvittige overbeskatningen av arten, sier Hansson.

WWF sendte brev til Helga Pedersen allerede 29. juli 2009, hvor naturvernorganisasjonen ba om Norges støtte til CITES listing av tunfisken, og har gjentatt kravene i henvendelser 4. mars i år til både fiskeriministeren og miljøvernministeren. Nå gjenstår det å se om Norge leverer, mener WWF.

* CITES = Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora