Sunn mat for idrettsjenter

En ny kokebok for unge idrettsutøvere anbefaler flere fiskemåltider i uken.

«Spis Smart – en kokebok for unge idrettsutøvere» heter kokeboken som nylig ble gitt ut av prosjektet Sunn Jenteidrett, i samarbeid med blant andre Eksportutvalget for fisk (EFF), melder Godfisk. Boken gir både fakta om næringsrike råvarer, og en rekke sunne oppskifter i kategoriene frokost, matpakkemat, restitusjonsmat, middag og kosemat.

Anbefaler mer fisk

Hensikten med utgivelsen er å hjelpe unge idrettsutøvere å planlegge måltidene like bevisst som de planlegger treningene. Mellom hvert kapittel er det derfor gode råd om idrettsutøveres kosthold, og boken anbefaler blant annet mer fisk: «Spis flere måltider med fisk og sjømat hver uke. Fet fisk gir deg viktige fettsyrer og D-vitamin».

Bjørgen velger fisk

Olympisk mester Marit Bjørgen har selv prøvd flere av oppskriftene i boken. Bjørgen er ikke bare ambassadør for utgiveren Sunn Jenteidrett, men også for sjømat til trening:

– Jeg spiser fisk tre ganger i uka nå. For et år siden var det kanskje én. I tillegg blir det mye mer grønnsaker og frukt enn tidligere. Det blir stadig lettere å ikke velge kjøtt så ofte. Min favoritt med fisk er laksegryte. Der putter jeg løk, purreløk, blomkål og fløte sammen med fisk, sa Bjørgen til NTB under OL i Vancouver.

Kosthold og trening

Sunn Jenteidrett er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund, Norges Orienteringsforbund og Norsk Friidrett. Prosjektet retter seg mot jenter mellom 13 og 22 år og jobber forebyggende med å skape en sunnere idrett, blant annet ved å skape større bevissthet om kosthold og ernæring blant unge utøvere.