Samtlige fiskerikandidater i jobb

Fiskerikandidatene fra NFH er svært ettertraktede på arbeidsmarkedet. Lars Fredrik Martinussen fikk jobbtilbud før han var ferdig med studiene.

Martinussen ble i mars i år uteksaminert fra fiskerikandidatstudiet på Norges fiskerihøgskole (NFH) ved Universitetet i Tromsø (UiT). Allerede i desember 2009, hadde han imidlertid fått jobb som kommunikasjonsrådgiver ved Eksportutvalget for fisk.

Årsaken til at han fikk denne jobben så raskt, er at han i 2008 var med i ”Internship” hos Eksportutvalget. Det er en ordning hvor studenter får prøve seg i arbeidslivet en kortere periode mens de studerer, opplyser UiT i en pressemelding.

– På denne måten ble bedriften bedre kjent med meg, og det var nok derfor jeg fikk jobben. Utdanninga jeg fikk ved universitetet er veldig relevant for den stillinga jeg har i dag, forteller Lars Fredrik Martinussen.

Jobben hans handler i bunn og grunn om å bidra til at flere mennesker i verden spiser mer norsk sjømat.

– Jeg kan absolutt anbefale fiskerikandidatstudiet til andre. Det er et veldig bra utgangspunkt for å forstå sjømatnæringa. Man får en allsidig kunnskap som kan brukes i mange ulike jobber. Studiet inkluderer både økonomi, kjemi og forvaltning.

– Svært gledelig

Lars Fredrik Martinussen er slett ikke alene om å få en god jobb etter endte studier. En undersøkelse blant fiskerikandidatene som har blitt uteksaminert ved Norges fiskerihøgskolen siden 2007, viser at de er ettertraktet på arbeidsmarkedet.

I alt er 63 fiskerikandidater uteksaminert i denne perioden, og samtlige av dem er i jobb. De fleste jobber innen, eller i tilknytning til, fiskeri- og havbruksnæringa, men det er også noen som har valgt helt andre karriereveier.

– Det er svært gledelig at studentene går rett fra skolebenken og over i gode, relevante jobber som starten på en karriere. Kunnskapen studentene tilegner seg på studiet er en meget god basis for videre arbeid innen fiskeri- og havbruksnæringa, men kan også brukes innen et vidt spekter av bransjer. Dette viser anvendbarheten av brede, tverrfaglige utdannelser, sier rådgiver Henrik Romsaas ved NFH.

Mange karriereveier

Oppdrett, salg og markedsføring av marine næringsmidler, finans, organisasjoner innen fiskeri- og havbruk, statlig forsknings- og kontrollvirksomhet er de sektorene der fiskerikandidater særlig har funnet relevant arbeid de siste årene.

– Men utdanninga har et veldig bredt nedslagsfelt. Kandidatene jeg har snakket med, jobber med alt fra klimarådgivning til shippinganalyse. Dessuten ser vi at kandidatene ikke begynner i ”enkle stillinger”, men mange får jobber som er ganske høyt opp på karrierestigen. Stillinger som man kanskje skulle trodd at de først fikk etter flere år i arbeidslivet. De får rett og slett gode jobber, sier Romsaas.

Fiskerikandidatene er i dag spredt over hele Norge fra Flekkefjord i sør, Bergen i vest, Hammerfest i nord og Vadsø i øst.