Færøyene vil ta 85.000 tonn makrell

Makrell. Foto: Havforskningsinstituttet

Færøyene har gjort alvor av tidligere trusler og fastsatt øyrikets makrellkvote helt på egenhånd.

Fiskeriminister Jacob Vestergaard har nå fastsatt Færøyene sin makrellkvote til 85.000 tonn for 2010.

Vestergaard fastholder at Færøyene har rett til 15 prosent av totalkvoten for makrell, noe som utgjør 85.000 tonn, skriver Kringvarp Føroya.

Dermed brygger det opp til mer strid i makrellkonflikten. Nå gjenstår det å se hvilke steg Norge og EU vil foreta seg etter den siste utviklingen i saken.

Fiskebåtredernes Forbund reagerer negativt på nyheten.

Les også: – Svært uheldig 23.07.2010

Trakk seg fra forhandlingene

Færøyene har tidligere trukket seg fra de internasjonale forhandlingene om forvaltning av den nordøstatlantiske makrellbestanden, og truet med å fastsette en kvote på egenhånd. 40.000 tonn av kvoten er allerede fisket.

Norges Sildesalgslag og Fiskebåtredernes Forbund har som følge av dette, protestert mot DNVs anbefaling om at det færøyske makrellfisket skal miljømerkes gjennom MSC. Organisasjonene støttet opp om protesten fra Marine Scotland.

Les også: Protesterer mot MSC-anbefaling 14.07.2010

Fordelingen mellom de færøyske fartøygruppene er ennå ikke fastsatt, men det meste av kvoten vil gå til notflåten, fremgår det av en annen artikkel fra Kringvarp Føroya.

MSC-sertifiseringer kan bli slettet

Marine Stewardship Council (MSC) advarer mot at dersom det ikke i løpet av 2011 oppnås enighet om makrellkvotene, så vil alle MSC-godkjenningene for fiske på den nordøstlantiske makrellbestanden trekkes tilbake i januar 2012, skriver Kringvarp Føroya.

Det vil få konsekvenser også for Norge, som har MSC sertifikat for trålfiske, ringnotfiske og krokfiske av makrell.

Les også: Miljømerkede norske fiskerier 11.05.2010