WWF krever forbud mot tungolje

Cruiseskipet "Spirit of Adventure" slapp ut olje i Geirangerfjorden - et av UNESCOs verdensarvområder, og en av Norges flotteste naturperler.

En kraftig advarsel mener WWF, som nå krever at tungolje forbys på cruiseskip.

Politiet fikk klokken halv ti søndag morgen melding om at det lekket betydelige mengder olje i Geirangerfjorden. Politiet har så langt ikke kunnet bekrefte omfanget av oljeutslippet, men det ser ut til at det kun er diesel som har lekket ut og at situasjonen er under kontroll. I følge operasjonsleder Jon Kåre Flo ved Sunnmøre politidistrikt skal de ha klart å ringe inn deler av oljen, skipet skal ha meldt at de har situasjonen under kontroll og det er lagt ut eget lenseutstyr.

WWF ser med bekymring på hvordan situasjonen hadde vært dersom det hadde vært tung bunkersolje som lekket ut fra skipet. Cruise- og turistskip representerer en betydelig risiko for utslipp i sårbare og verdifulle områder, og i disse områdene bør det være forbud mot bruk av tung bunkersolje. Utslipp av tung bunkers kan få store konsekvenser for natur og dyreliv, og tung bunkers bør derfor ikke tillates på disse skipene, skriver WWF i en melding.

Cruiseindustrien har i de senere årene markedsført seg kraftig som miljøvennlig, med miljøsertifisering og mottagelse av priser for miljøinnsats. Nå er tiden inne for at cruisenæringen beviser at de tar miljøarbeidet på alvor ved at de faser ut tung bunkersolje, mener WWF.

Siden 2006 har FNs internasjonale sjøfartsorganisasjon (IMO) arbeidet med et forbud mot bruk og frakt av tungolje i Antarktis. Et slikt forbud gjelder allerede i verneområder på østsiden av Svalbard. Forslaget ble fremmet av Norge, med støtte fra flere land.

I det kommende møtet i IMO 13-17. juli ligger forslaget om forbud mot tungolje klart til vedtak. Aktører i cruisenæringen går imidlertid imot dette fornuftige forslaget, skriver WWF.

Det er med noe overraskelse WWF ser at deler av cruisenæringen og dens interesseorganisasjon nå lobber mot dette forslaget, og WWF håper norske myndigheter vil jobbe hardt for at forbudet blir vedtatt.