Mye ulovlig hummerfiske

Fiskeridirektoratet konstaterer nedslående kontrollresultater i Møre og Romsdal.

En offensiv mot ulovlig fiske av hummer i Møre og Romsdal har gitt nedslående resultater. Etter bare fire dager på sjøen i Ålesundsområdet, er det gjort 126 beslag og utferdiget 79 anmeldelser, opplyser Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

I Romsdals- og Nordmøreregionen har kontrollteamet så langt utferdiget 53 anmeldelser fordelt på 97 beslag.

Beslagene dreier seg i det vesentlige om ulovlige garnsettinger og teiner med manglende – eller dels for små fluktåpninger, i tillegg til at redskapen er mangelfullt merket.

– Skremmende

– Det er skremmende å se hvordan enkelte mangler total respekt for de reguleringer som iverksatt for å bevare hummeren, sier seksjonssjef i Fiskeridirektoratet region Møre og Romsdal, Anne Bjørnsen.

– Fluktåpninger blir stengt igjen med strips og garn, og fantasien for å skjule redskapen i sjøen er stor, blant annet har vi sett eksempler på at det benyttes nedsenket vak. Vi får hele tiden inn tips om ulovlige redskaper, og det kan virke som om enkelte er tidlig ute for å sikre seg de beste hummerplassene, forteller hun.

Regionkontoret får bistand fra Sunnmøre Politidistrikt under aksjonen, som fortsatt pågår. Fredningstiden for hummer opphører 1. oktober 2010 kl. 08.00.

Les også: Hummersesongen starter fredag 29.09.2010

– Kan koste dyrt

Det kan koste dyrt å bli tatt for ulovlig fiske. I tillegg til inndragning av fangstredskap, er det vanlig med minimum 4 000 kr til 5 000 kr i bot for denne typen miljøkriminalitet, påpeker direktoratet.