37 millioner til Framsenteret

Framsenteret i Tromsø. Foto: Polarmiljøsenteret

STATSBUDSJETTET: Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Framsenteret for klima- og miljøforskning med 20 millioner kroner.

Dermed vil senteret i Tromsø få totalt 37 millioner kroner over statsbudsjettet i 2011, mot 17 millioner i år.

– Framsenteret vil være en spydspiss i regjeringens nordområdestrategi og vil få en sterk internasjonal posisjon. Senteret vil også sikre at Norge får et best mulig utgangspunkt for en økosystembasert forvaltning av nordområdene, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Klimaendringene og deres betydning for miljø og samfunn, vil være rammen rundt forskningsaktiviteten ved Framsenteret. Forskerne skal også analysere konsekvensene av økt næringsaktivitet i områder som tidligere har vært utilgjengelig på grunn av havis. Isfritt hav åpner for skipsfart, fiskerier, turisme og petroleumsvirksomhet i en størrelsesorden vi i dag ikke har oversikt over.

I tillegg til Miljøverndepartementets økte bevilgning har Utenriksdepartementet satt av tre millioner kroner for 2011-2012 til å styrke senterets internasjonale samarbeid med Kina.

– Kina er opptatt av hvordan klimaendringer i Arktis påvirker monsunen, vanntilgang og matproduksjon i Asia, sier Solheim.

Les også: – Rekordsatsing på nordområdene 29.09.2010

Les også: Åpnet Framsenteret i Tromsø 29.09.2010