«Arvid Nergård» mistenkt for dumping

Kystvakten har anmeldt frysetråleren «Arvid Nergård» for ulovlig dumping av fisk. Dumpingen skal ha pågått samtidig med at det var inspektør om bord.

– Vi har anmeldt et fiskefartøy for ulovlig dumping av fisk. Det skjedde i slutten av juni. Vi har siden etterforsket saken, før vi valgte å anmelde saken nå i høst, sier operasjonsoffiser Erling Øksenvåg ved Kystvakten på Sortland til VG Nett.

Saken er politianmeldt, men etterforskningen har foreløpig ikke kommet i gang.

Denne saken kommer frem samme uken som det har vært mye oppmerksomhet rundt Akers Seafoods sin tråler Hekktind, som nå etterforskes etter påstander om ulovlig dumping av fisk.

Les også: Aker-tråler etterforskes for dumping 27.10.2010

Har videobevis

Øksenvåg sier Kystvakten sitter med et seks minutters opptak av det nye tilfellet av dumping.

– Vi har på film hvordan den som opererer kappemaskinen, slipper hel fisk sammen med fiskeavfallet som deretter går ut gjennom en luke i skutesiden og ut i sjøen igjen, sier han.

Dette er ifølge Øksenvåg i strid med reglementet, som sier at all fangst skal bringes til land.

– I tillegg viser filmen at mye av det som ble utskilt, synes å være fisk som hadde ligget en stund i fabrikken og som ikke var av god nok kvalitet, sier Øksenvåg.

Hendelsen pågikk selv om det var inspektører om bord.

– Ja, det skjer av og til. Mannskapet i fabrikken er så fokusert på sine oppgaver og rutiner at det er ikke alltid de oppdager at det er fiskeriinspektører til stede, forteller Øksenvåg.

Kystvaktsjef Morten Jørgensen sier ifølge NRK at dumping er mer utbredt enn de klarer å avdekke, selv om Norge har totalforbud mot utkasting av fisk.

– Dumping er mer utbredt enn vi klarer å avdekke, selv om Norge har totalforbud mot utkasting av fisk, sier Jørgensen.

– Feil på sløyemaskin

Administrerende direktør i Nergård AS, Magnar Pedersen, beklager hendelsen og forklarer at feilskåret fisk ble skylt på havet da det oppstod feil på en sløyemaskin.

– Vi hadde en sløyemaskin som ikke fungerte etter intensjonene. Den skar fisken feil, og den feilskårede fisken ble skylt på havet. Dette er ulovlig, og jeg beklager sterkt at det ble gjort, sier Pedersen til NRK.

Han vedgår at det er ulovlig å ikke ta hele fangsten med til land, og sier at selskapet eventuelt må ta straffen som kommer.