Sjømatprisen til Halvors Tradisjonsfisk

Sjømatkonferansen: Tromsøbedriften Halvors Tradisjonsfisk AS ble tildelt Sjømatprisen 2010.

– Det er en ære å komme til Bergen for få motta Sjømatprisen for innsatsen for produktutvikling med tørrfisk, byen som er tørrfiskens hovedstad, kvitterte Halvor Hansen kjapt etter at han mandag 22. november mottok Sjømatprisen på vegne av Halvors Tradisjonsfisk AS under Sjømatkonferansen i regi av Norsk Sjømatsenter.

– Halvors Tradisjonsfisk selger ikke bare et produkt som er basert på en råvare med lang historie. De selger også en opplevelse av tradisjon og smak som tilfører vår matkultur noe nytt, sa juryformann Tore Alfhheim i Innovasjon Norge.

Sjømatprisen er en årlig hederspris som deles ut til en bedrift eller person som fremmer sjømat, enten ved utvikling av nye produkter, fokuserer på opplevelse, kvalitet og smak, design og markedskommunikasjon og på distribusjon. Prisen har tidligere gått til bedrifter som SALMA/Tine, Marine Harvest og Lerøy Seafood Group. Sjømatprisen regnes for å være en av de høyeste utmerkelsene innen sjømatbransjen i Norge, skriver Norsk Sjømatsenter i en pressemelding.

Les også: Sjømatprisen 2009 tildelt Salma 21.09.2009

– Det har vært en tøff jobb gjennom de siste ti årene å utvikle og markedsføre et slikt produkt. Selv om konsumet av tørrfisk øker i Norge, utgjør det likevel bare noen få gram pr Nordmann. Vi har fortsatt langt igjen, men vi er utrolig stolte over å få denne prisen, sier Halvor Hansen.

Juryens begrunnelse

Halvors Tradisjonsfisk er tilgjengelig i en rekke butikker i Nord-Norge og i enkelte supermarkeder i Sør-Norge. Tørrfisk er stadig oftere å se på menyene på gode restauranter i Norge, men det er stadig utenfor Norge det største konsumet av tørrfisk finner sted. Min forståelse for årets prisvinner kom etter en tur til Liguria i Nord-Italia sammen med noen kjøkkensjefer fra Norge. Her ble vi introdusert for en rekke retter laget av kanskje vårt eldste eksportprodukt, tørrfisk eller «stockafisk» som den kalles i Italia. Vi fikk også kjennskap til hvilken betydning stockafisken hadde i Italias ellers så rike og varierte mattradisjon, sa jurylederen.

Halvors Tradisjonsfisk har tidligere i år vunnet en designpris i Tyskland hvor 1500 deltakere kjempet om hedersprisen. Her la juryen vekt på at ”det underkommuniserende designet viser hvordan mat skal presenteres på en sjølfull måte. Det er en unik, intelligent og tidsmessig tilnærming for et lite kvalitetsmerke som retter seg mot moderne husholdninger med et tradisjonsrikt produkt.” Halvors Tradisjonsfisk har også fått Norsk Designråds Merke for God Design, og juryen i Norsk Sjømatsenter har lagt vekt på kriteriet «nyskaping innen design og markedskommunikasjon», fortalte jurylederen.

Bakgrunn
Sjømatprisen er en årlig hederspris som skal bidra til å inspirere til en positiv og kreativ utvikling av sjømatprodukter som tilbys forbrukerne. Det tas i særlig grad sikte på å hedre de som ved nytenking, initiativ og pågangsmot har vist at det nytter å satse på sjømat.