«G.O. Sars» i dokumentarserie på Discovery

TV-kanalen Discovery gjør nå opptak om bord i Havforskningsinstituttets forskningsfartøy «G.O. Sars». Opptakene skal vises i dokumentarserien ”Mighty Ships”.

– Havforskningsinstituttet sitt flaggskip er trolig den minste båten som i det hele tatt er vurdert å inkludere i denne serien, meldes det fra det canadiske produksjonsselskapet Exploration Productions. For tiden har de filmfolk i full sving om bord i forskningsfartøyet, melder Havforskningsinstituttet på sin hjemmeside.

Spesielle og unike skip

Serien ”Mighty Ships” er i gang med opptakene til sin tredje sesong. Tidligere har de tatt for seg blant andre verdens største containerskip, ”Emma Maersk”, og Walenius Wilhelmsens bilfrakter ”Faust”. Hvert skip har spesielle og unike egenskaper så vel som en dyktig besetning. Begge deler er viktig for å kunne utføre oppgavene, skriver produksjonsselskapet som begrunnelse for å velge ut båtene som er med i serien.

I en samling gigantiske skip inkluderes nå ”G.O. Sars”. Fire mann fra produksjonsselskapet gikk om bord i fartøyet 31. juli og skal være med til 11. august.

Viser frem utstyret

– De har nettopp vært nede i maskinrommet og filmet. De har fått demonstrert hvordan asimut og senkekjøl fungerer. Tidligere har de tatt for seg alle instrumentene på broen. Vi har hatt MOB-båten (mann over bord-båten) ute slik at de har fått filme båten utvendig. Før vi kommer til lands igjen skal de filme båten fra helikopter, sier skipper Preben Vindenes.

Han har bare godord å si om filmfolkene som er flinke til å tilpasse seg arbeidet om bord.

Filming på dypt vann

Bruken av undervannsfarkosten ROV (Remotely operated vehicle) og videofilmen fra denne farkosten, er også av stor interesse for filmteamet. Det er Universitetet i Bergen som disponerer fartøyet for tiden. De er ute for å se nærmere på muddervulkanen Håkon Mosby sør for Bjørnøya og varmekilden Lokes Slott 300 kilometer vest av Bjørnøya. Førstnevnte ligger på 1200 meters dyp, sistnevnt på det dobbelte. Begge deler er en del av prosjektet H2Deep.

Programmet dukker etter planen opp på amerikanske tv-skjermer til neste år, mens det ikke blir sendt på den europeiske Discovery-kanalen før i 2011/12, melder Havforskningsinstituttet.