Politiet henla sak om fiskedød

Lillesand: Til tross for at en entreprenør erkjente skyld for utslipp av sulfid og påfølgende fiskedød i Fjelldalselva, har politiet henlagt saken.

For snart to år siden førte et uhell ved tunnelbygging, til utslipp av sulfid i Fjelldalselva i Lillesand. Utslippet førte til massiv fiskedød i elva.

Men til tross for at entreprenøren, Agder OPS, tok på seg skylden for fiskedøden i Fjelldalelva, har politiet i Agder nå henlagt saken, melder NRK Sørlandet.

Det var i november i 2007 at et uhell i forbindelse med byggingen av den nye E18 mellom Grimstad og Kristiansand at tunnelvann rant i Fjelldalselva og førte til massiv fiskedød.

Fylkesmannen vurderer å anke

Utslippet ble politianmeldt av Fylkesmannen i Aust-Agder. Fungerende miljøvernsjef Eva Bomann hos Fylkesmannen i Aust-Agder er forbauset over at saken nå er henlagt:

– Vi er overrasket fordi vi syns dette var en opplagt sak. Agder OPS har jo erkjent forholdet, og det er helt klart at det var dette utslippet som var årsaken til fiskedøden, sier Bomann til NRK.

Fylkesmannen vurderer nå å anke saken.

Skuffede grunneiere

– Vi ble skuffet over veiutbyggerne, fordi vi trodde de kunne det de drev med, sier Hugo Larsen, som er en av grunneierne til Fjelldalselva.

– De har ødelagt et års produksjon av fisk og kanskje mer også, fordi en del av stamfisken ble drept og trolig all yngelen, forteller Larsen til NRK.

Økokrim gav store forelegg i Rogaland

Dersom saken i Lillesand ikke gjenopptas, ser det ut for at forurenser slipper langt heldigere fra denne saken, enn hva som ble tilfelle da Figgjo-elva i Rogaland ble forurenset for snart 11 år siden.

Den 7. oktober 1998 ble ammoniakk fra et kjøleanlegg sluppet ut i Figgjo-elva i Rogaland. Utslippet førte til omfattende fiskedød.

Bedriften fikk et forelegg av Økokrim på 1 million kroner og en person ansatt i bedriften ble i forhørsretten dømt til 30 dagers betinget fengsel og 10 000 kroner i bot. Firmaet som arbeidet med kjøleanlegget ble også ilagt et forelegg på 300 000 kroner av Økokrim.