Ratifiserte delelinjeavtalen

Arkivfoto fra da delelinjeavtalen for Barentshavet og Polhavet ble undertegnet i Murmansk den 15. september 2010, av utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Sergej Lavrov, i nærvær av statsminister Jens Stoltenberg og Russlands president Dimitrij Medvedjev. Foto: SMK

OSLO: Norge og Russland har ratifisert delelinjeavtalen om avgrensning og samarbeid i Barentshavet og Polhavet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov utvekslet den 7. juni ratifikasjonsdokumentene for avtalen om avgrensning og samarbeid i Barentshavet og Polhavet.

– Dette er en milepæl og en merkedag for Norge. Med dette har vi komplette grenser til lands og til havs, sier utenriksminister Støre.

Les også: – Dyr avklaring om delelinjen 23.09.2011

Les også: Signerte avtalen om delelinje 16.09.2010

Vil tre i kraft 7. juli 2011

Utvekslingen av ratifikasjonsinstrumentene på Akershus slott, er den siste etappen på veien mot ikrafttredelse av den historiske avgrensningsavtalen som ble undertegnet i Murmansk 15. september i fjor. Etter undertegningen har avtalen blitt behandlet og godkjent av Stortinget og Dumaen. Avtalen vil tre i kraft 7. juli 2011, melder Utenriksdepartementet.

– Med denne avtalen setter vi et internasjonalt eksempel for hvordan tvister om avgrensning kan løses på fredelig måte - i samsvar med folkeretten og innenfor rammen av moderne internasjonal rettspraksis. Norge og Russland demonstrerer også med denne avtalen at det ikke er snakk om strid og kappløp om ressurser i Arktis, men at vi som ansvarlige arktiske kyststater forholder oss til folkeretten og til internasjonal havrett, sier utenriksminister Støre.

– Også en avtale om samarbeid

Avgrensningsavtalen er også en avtale om samarbeid. Det gode norsk-russiske samarbeidet om fiskeriene i Barentshavet videreføres. Fiskerne på begge sider vil kunne fiske som før. Videre fastsetter avgrensningsavtalen regler for hvordan Norge og Russland skal samarbeide om utvinning av eventuelle funn av grenseoverskridende petroleumsforekomster, heter det i meldingen fra departementet.

– Avtalen åpner nye muligheter for petroleumsvirksomhet og samarbeid i områder av Barentshavet som hittil har vært stengt for slik aktivitet. Dette er også starten på et nytt kapittel med samarbeid med vår russiske nabo, sier Støre.

Les mer
Jonas Gahr Støre sin tale - momenter brukt som grunnlag for talen