– Liten fisk med stor betydning

Lodde. Foto: Harald Gjøsæter / Havforskningsinstituttet

I år er det 40 år siden de første japanske fiskeimportørene besøkte noen av Norges nordligste fiskemottak og der la sin elsk på Norsk Lodde.

Det ble starten på det som i dag utgjør en samlet årlig norsk sjømateksport til Japan på over 2 milliarder kroner, skriver Eksportutvalget for fisk (EFF) i en pressemelding.

Jubileet ble den 16. september markert på den norske ambassaden i Tokyo med et miniseminar for industri og presse. Departementsråd Jørn Krog var hovedtaler og forklarte i sitt foredrag hvorfor loddeeksporten lenge har vært særdeles ustabil med flere år uten norsk loddefiske i det hele tatt.

– Lodde er et viktig byttedyr, spesielt for torsk og sild. Samtidig har fisken over 90 prosent dødelighet etter gyting. Det gir store naturlige svingninger i bestanden til tross for streng norsk kvoteregulering, fortalte Krog.

Krog opplyste videre at det nå foregår vurderinger om hvorvidt en mindre, men fast årlig kvote vil være bestandsmessig forsvarlig. På den måten kan man kanskje unngå igjen å måtte stoppe loddefisket helt, i opp til flere år av gangen.

– Det er en løsning alle importører og markedsførere av Norsk Lodde ville sette stor pris på, men tiden får vise hva vitenskapen kommer frem til, sier Henrik Andersen, EFFs utsending i Japan.

I mellomtiden kan japanske importører og bargjester glede seg over positive utsikter for bestandsutviklingen og dermed loddeeksporten også i de neste to til tre år. Det er særlig hunfisk med høyt rogninnhold, i tillegg til ren lodderogn fra Barentshavet japanerne etterspør.

Fra å være en billig hverdagsrett har lodden utviklet seg til også å bli en populær bar-snack. Grillet lodde spises hel med hode, skinn og ben, akkompagnert av kaldt øl. I tillegg til lodde er Japan Norges største marked for makrell og et viktig marked for norsk laks.