Nytt overvåkningssystem fra Havyard

Havyard Group kan nå presentere nok en nyvinning på skipsbroen. Nylig ble nemlig Havyard Bridge Automation System (Havyard BAS) typegodkjent av Det Norske Veritas.

Bare noen dager etter at det Herøy-baserte selskapet Havyard Group kunne levere sitt første skip med egenutviklet og ferdiglevert navigasjons- og kommunikasjonspakke til Service Supply på Færøyene, kan selskapet tilby et Veritas-godkjent overvåkningssystem.

Les også: Full pakke fra Havyard 21.09.2011

Overvåker aktiviteten på broen

Produktet er utviklet av Havyard Power & System AS i Ålesund, som dermed er en av svært få leverandører som kan levere typegodkjenning for nevnte produkt, skriver Havyard Group AS i en pressemelding, og opplyser at det allerede er kommet inn en rekke bestillinger på produktet.

– Havyard BAS er utviklet med tanke på å overvåke aktiviteten på broen, og varsler vakthavende og andre navigatører dersom det skulle oppstå en situasjon hvor det er behov for assistanse. Systemet varsler først vakthavende offiser via en forhåndsvarsling kun på broen. Hvis alarmen aktiveres og ikke blir besvart av offiser, aktiveres det automatisk alarmsignaler videre til resten av skipet for å varsle andre besetningsmedlemmer som ikke er på vakt, om mulig faresituasjon, forteller teknisk sjef, Ole G. Rørhus ved Havyard Power & Systems AS.

Broalarmsystem

I tillegg har Havyard BAS ett integrert broalarmsystem som innhenter alarmer fra alt utstyr på broen. Alarmene aktiveres av det respektive utstyret på broen som gir lydvarsling, og vakthavende kan enkelt finne ut av hvilke av broens systemer som gir alarm inn til dette sentraliserte systemet. Alt utstyr montert på broen, som kan gi lydalarm, har «interface» til Havyard BAS-system.

– Fleksibelt

Det har tatt Havyardavdelingen i Ålesund to år å få godkjent det nye systemet av Det Norske Veritas (DNV).

– Å typegodkjenne ett produkt hos DNV er en krevende prosess, og vi er godt fornøyd med å endelig være i mål med dette som en av de få produsentene i verden. Typegodkjenningen av Havyard BAS er viktig for Havyard sin produktsatsing, og vi har allerede levert anlegg og mottatt bestillinger på flere Havyard BAS til eksterne verft og systemleverandører, opplyser Rørhus.

– Havyard BAS er et fleksibelt og innovativt system som enkelt kan tilpasses og konfigureres i henhold til kundenes behov og ønsker. Havyard Power & System AS kan utføre installasjon, service og oppstart på systemet og har også muligheter for «remote support» dersom systemet blir tilkoblet internett. Dette gjør at Havyard er meget konkurransedyktig på levering av slike systemer, påpeker sjefsingeniør, Svein-Ove Farstad ved Havyard Power & Systems AS i Ålesund.