Portugal hamstrer klippfisk til jul

Hel klippfisk. Foto: Alf Börjesson / Norwegian Seafood Council

Eksporten av torskefisk inklusiv klippfisk, saltfisk og tørrfisk kom i november på totalt 1,01 milliarder kroner, viser nye tall fra Eksportutvalget for fisk.

Det er en reduksjon på 100 millioner eller 9 prosent fra tilsvarende måned i fjor. Det er klippfisk av sei som står for det største fallet med en reduksjon på over 31 millioner kroner.

Klippfiskeksporten for alle arter kom totalt på 397 millioner kroner i november og dette er en reduksjon på 7 prosent eller 30,6 millioner kroner fra samme måned i 2010. Totalt ble det eksportert 8 593 tonn klippfisk i november, 2 300 tonn mindre enn i samme måned i 2010.

Det er klippfisk av sei som reduseres mest. Eksporten av klippfisk av sei var 92,3 millioner kroner og dette er 31,4 millioner kroner mindre enn i november i fjor.

– Det er fisket betydelig mindre sei hittil i år enn til samme tid i fjor, så råstoffmangel er forklaringen på eksportreduksjonen, sier Ove Johansen hos Eksportutvalget for fisk i en pressemelding.

Samtidig øker eksporten av klippfisk av torsk til Portugal i november måned med over 14 prosent i verdi, fra 179 til 204 millioner kroner.

– Knapphet på torsk opp mot jul i fjor førte til at en del portugisiske butikker gikk tom for klippfisk utpå nyåret. Denne feilen ser det ikke ut som de har tenkt å gjenta i år, sier Johansen. 37 prosent av all torsk som ble eksportert i november gikk til Portugal og det er det høyeste nivået siden nittitallet.

Redusert eksport av saltfisk

Eksporten av alle saltfiskprodukter kom på totalt 49,2 millioner kroner i november og dette er 4 prosent eller 2 millioner kroner mindre enn i samme måned i 2010. Portugal er største marked for saltfisk og økte med 17 prosent målt i verdi i november til 13,7 millioner kroner.

Mindre tørrfisk

Eksporten av alle tørrfiskprodukter kom på 76,3 millioner kroner i november. Til samme tid i fjor var eksporten 25 prosent høyere i verdi. Det er hovedproduktet lofotrundfisk torsk som reduseres mest med ett fall på 30 prosent eller 22,1 million kroner til 52,5 millioner kroner.

Nedgang for ferskfisk

Eksporten av ferske torskefiskprodukter fra fiskeri kom på totalt 119,5 millioner kroner i november. Det er en nedgang på 13,8 millioner kroner fra samme måned i fjor. Både filet og hel fisk av hyse og sei står for reduksjonen. Fersk hel torsk øker samtidig med 10 millioner kroner, til 29 millioner kroner. Det er Frankrike som har den største veksten på fersk hel torsk fra Norge i november, fra 2,3 til 14 millioner kroner.

Reduksjon for fryst

Det ble eksportert mindre fryst hvitfisk i november enn samme måned i fjor. Reduksjonen var på 14,9 millioner kroner og kom totalt på 317,3 millioner kroner. Det er reduksjon for fryst filet av hyse og sei i tillegg til reduksjon for fryst hel sei som står for nedgangen. For fryst torsk derimot ble det eksportert for 133,4 millioner kroner, en økning fra i fjor på nesten 10 millioner kroner.

Lavere eksport av hvitfisk fra havbruk

Eksporten av hvitfiskprodukter fra havbruk gikk tilbake i november med 11,6 millioner kroner til totalt 30 millioner kroner. Fersk kveite går frem, fra 7,5 millioner kroner i november 2010 til 8,3 millioner kroner i november i år.

Største produktet fra havbruk er fortsatt torsken som totalt kom på 20,7 millioner kroner, ned 12,5 millioner kroner fra samme måned i fjor. Spania er nå største marked for fersk hel torsk fra havbruk.