Gode krillfangster i Antarktis

Krill. Foto: Polarfeed AS

Årets krillfiske i Sørishavet er det nest største siden krillfisket begynte for alvor tidlig på 1990-tallet.

Det er fremdeles Norge som fisker mest krill, men nykommer Kina har åttedoblet fangsten siden i fjor, melder Havforskningsinstituttet.

Krill finnes både på den sørlige og nordlige halvkule. Fisket av antarktisk krill skjer bare i noen få sektorer i Sørishavet.

Norge fisker mest

Årets krillfangst er på rett under 180 000 tonn, vel 30 000 tonn lavere enn fjorårets rekordfangst på 211 000 tonn. Norge er med sine tre krillfartøy, den desidert største aktøren og står for 103 000 tonn av fangsten (120 000 tonn i fjor). Etter Norge er det Sør-Korea og Japan som fisker mest krill.

Les også: Tar ansvar for krillforskning i Antarktis 11.11.2010

Kina øker fangstene

Kina var med i fisket for første gang i fjor. Da fisket de 2000 tonn. I år endte fangsten på 16 000 tonn. Kineserne tar mål av seg å bli en krillnasjon, så det er ventet at fisket vil øke ytterligere i årene som kommer, opplyser Havforskningsinstituttet.

Kineserne bruker i hovedsak den svært næringsrike krillen til menneskemat. De øvrige nasjonene lager mel og olje av krillen. Oljen og melet går til fiskefôr, kosttilskudd, kosmetikk og utvikling av medisiner.

Les også: – Raskere vekst med krillmel i laksefôret 21.05.2011

Fiske med stort potensiale

Det er usikkert hvor mye krill som finnes i Sørishavet, og fisket er underlagt strenge restriksjoner. I dag er det en grense for krillfisket på 620 000 tonn. Potensialet i fisket regnes som stort, målinger antyder en mulig kvote på mellom fem og seks millioner tonn. Mer forskning er imidlertid nødvendig før kvoten kan oppjusteres, påpeker Havforskningsinstituttet.

Norge og Kina samarbeider om et femårig prosjekt i krillfiskeområdet rundt South Orkney Islands. På årlige tokt blir det samlet inn forskningsdata om krill samt pingviner og sel som lever av krill.

Les også: Krillfisket ble MSC-sertifisert 25.05.2010