Lovforslag om oppfølging av kystfiskeutvalget

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen. Foto: Scanpix / NFD

Regjeringen fremmet fredag en lovproposisjon til oppfølging av kystfiskeutvalgets innstilling om retten til fiske i havet utenfor Finnmark.

– Jeg er glad for at vi i dag - etter en omfattende og god prosess - legger fram våre forslag og svar til Stortinget i denne viktige saken. Forslagene baserer seg på enigheten som ble oppnådd etter konsultasjoner med Sametinget, og vi mener tiltakene vil sikre reelle muligheter til å drive og utvikle tradisjonelt fiske for alle som bor i virkeområdet for tiltakene, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i en pressemelding.

I mai 2011 kom fiskeri- og kystministeren og Sametingsrådet til enighet om et sett med tiltak og lovendringer i oppfølgingen av kystfiskeutvalget for Finnmark. De var samtidig enige om at de har en ulik forståelse av hvor langt de folkerettslige forpliktelsene strekker seg i fiskerispørsmål.

Les også: Fordeler 3000 tonn torsk i åpen gruppe 19.05.2011

Les også: Foreslår lovfestet rett til fiske i nord 13.05.2011

Legger frem proposisjon om flere lovendringer

Sametingets flertall sluttet seg til tiltakene i plenum, med forbehold om ulik tolkning av rettsgrunnlagene. På bakgrunn av enigheten i konsultasjonene legger regjeringen nå fram en proposisjon om endringer i deltakerloven, havressurslova og finnmarksloven for Stortinget. Sametingets synspunkter til de folkerettslige spørsmålene er synliggjort i særskilte merknader i proposisjonen.

– Forslagene er motivert ut fra et ønske om å ta vare på og styrke små - men viktige - fiskerisamfunn i virkeområdet, både som et distriktspolitisk virkemiddel og for å sikre at fiskerireguleringene også for framtida er klart innenfor de rammene som følger av folkeretten, heter det i meldingen fra Fiskeri- og kystdepartementet.

Nærmere om forslagene:

Det sentrale i forslagene er at det lovfestes en rett til å fiske – på visse vilkår - for alle som bor i Finnmark, Nord-Troms og andre områder i Troms og Nordland som har hatt sjøsamisk bosetting over en viss tid. Fiskeri- og kystdepartementet vil gjennom dette bli avskåret fra å gjennomføre en fullstendig lukking av fisket etter torsk, hyse og sei, uten igjen å endre loven. En slik lovfesting er ikke nødvendig av hensyn til folkeretten eller internrettslig, men regjeringa vil likevel lovfeste en slik rett for å vise den store verdien det kystnære fisket har for utsatte kyst- og fjordområder i nord.

I tillegg er det foreslått å tydeliggjøre Norges folkerettslige forpliktelser i havressursloven og deltakerloven og å sette av en tilleggskvote til åpen gruppe i virkeområdet. For 2011 og 2012 er det allerede satt av 3000 tonn i tilleggskvote.

Videre er det foreslått å opprette en fjordfiskenemnd for Finnmark, Troms og Nordland. Nemnda vil ikke ha beslutningsmyndighet, men vil kunne bli en viktig rådgiver for nasjonale myndigheter, og styrke den lokale innflytelsen i fiskeriforvaltningen. Det vil jobbes videre med å etablere en rammeavtale mellom Fiskeri- og kystdepartementet og Sametinget om konsultasjoner. Arbeidsområdene til fjordfiskenemnda, og vektlegging av dens uttalelser, vil bli vurdert i dette arbeidet.

For å legge til rette for at fiskere får utnyttet lokale ressurser er det foreslått å innføre et forbud mot fiske innenfor fjordlinjene for fartøy over 15 meter, men med muligheter for å gjøre unntak. Til sist er det foreslått at krav om anerkjennelse av enerett eller fortrinnsrett til fiskeplasser som i dag kan framsettes for domstolene, nå skal kunne framsettes for Finnmarkskommisjonen. Om dette er aktuelt for områdene utenfor Finnmark vil måtte vurderes i forbindelse med oppfølgingen av Samerettsutvalget II.

Les mer
Prop. 70 L (2011–2012) Endringar i deltakerloven, havressurslova og finnmarksloven