Havyard kjøper MMC

Havyard øker satsingen på fiske- og brønnbåter. Konsernet har kjøpt aksjemajoriteten i en av verdens ledende utstyrsleverandører innen fiskehandtering og kuldeteknikk.

Havyard Group AS kjøper 70 prosent av aksjene i MMC AS. MMC har 120 ansatte, og bedriften har hovedkontor på Mjølstadneset i Fosnavåg og med avdelinger i Stavanger, Haugesund, Vigra og Tromsø. I tillegg er selskapet etablert i Lima, Peru. I 2000 ble MMC og Tendos slått sammen, og har siden den tid vært markedsledende på produktene de leverer til fiske- og brønnbåter, samt landbaserte mottaksanlegg.

Ledelsen i Havyard Group er overbevist om at oppkjøpet av utstyrsleverandøren vil legge grunnlaget for at de to selskapene samlet vil stå veldig sterkt innen fiske- og brønnbåtmarkedet. MMC vil holde frem på stort sett samme måte som i dag, og de resterende aksjene i selskapet skal eies av ledelsen i MMC.

– Lokal verdiskaping

– Vi har brukt MMC som underleverandør på flere prosjekt, deriblant nå på den nye brønnbåten, et Havyard 587-design, til Fosnavaag Shipping AS. Vi har blitt godt kjent med bedriften, som har veldig gode produkt med en sterk markedsposisjon og mange dyktige og motiverte ansatte. Basert på vår kjennskap til bedriften og de ansatte, samt at vi ønsker å utvikle oss innen fiskerisegmentet, er oppkjøpet av MMC derfor et viktig steg i riktig retning, sier konsernsjef Geir Johan Bakke i Havyard Group AS i en pressemelding.

Bakke understreker at oppkjøpet vil føre til lokal verdiskaping både i Fosnavåg og på de andre stedene der MMC og Havyard er etablert.

– Den samlede kompetansen i MMC og Havyard vil nå gi våre kunder et enda bedre og mer konkurransedyktig produkt. Vi ser frem til å utvikle samarbeidet og styrke posisjonen til både Havyard og MMC i fremtiden, sier Geir Johan Bakke.

MMC fortsetter som eget selskap

Bakke understreker at MMC vil fortsette som en selvstendig bedrift.

– Forskjellen er at de nå vil få hjelp fra Havyard til å forsterke den positive utviklingen som selskapet har hatt, sier Bakke.

Etter oppkjøpet vil Havyardkonsernet, inkludert MMC og Norwegian Electric Systems AS der selskapet nå eier henholdsvis 70 prosent og 40 prosent, forvente å omsette samlet for ca 2 milliarder kroner og ha nærmere 700 ansatte.

– Sterkere sammen

Konsernsjef i MMC, Leif Gjelseth, er svært positiv til sammenslåingen.

– Havyard har hatt en veldig imponerende utvikling, og fremstår for oss som et industrieventyr. Konsernet har ledere som har utviklet selskapet på en veldig bra måte og har en lederfilosofi og prosesstankegang som vi ser er godt overførbare til våre bedrifter, fremholder Gjelseth.

– Dette gjør oss overbevist om at konsernet er riktig bedrift til å være med å utvikle MMC videre. Sammenslåingen vil også bidra til at vi kan utvikle MMC-produktene enda bedre, til glede for våre kunder, sier Gjelseth.

Han påpeker at MMC nå er inne i en sterk vekstperiode, og at det i denne sammenheng er spesielt viktig for MMC å få inn en sterk og industriell eier.

– Denne endringen vil dessuten styrke konkurransekraften vår på lang sikt i et spennende og krevende marked, og dette vil også forsterke det gode fagmiljøet i den maritime klynga, sier MMC-sjef Gjelseth.

MMC i tall:
Antall ansatte: 120.
Omsetning i 2011: 185 millioner kroner.
Omsetning i 2012: 250 millioner kroner.
Forventet omsetning i 2013: 300 millioner kroner.