Torskeeksport for over 1 milliard i november

Klippfisk tilberedt med bacon og grønnsaker. Illustrasjonsfoto: Bent Raanes / Norwegian Seafood Council

I november ble det eksportert torskefisk for totalt 1,16 milliarder kroner. Dette er 16 prosent mer enn i samme måned i 2011, viser tall fra Norges sjømatråd.

Det ble solgt 40 prosent mer torsk til utlandet i november i år sammenlignet med november i fjor. Mye av økningen var fryst hel torskefisk, og det ble eksportert rekordhøye 23 500 tonn av dette produktet.

– Etter flere måneder med lav omsetning av fryst hel torskefisk, løsnet det godt i november. Dette er det høyeste kvantum for en enkeltmåned noen sinne, sier markedsanalytiker Ove Johansen hos Norges sjømatråd.

23 500 tonn fryst hel torsk representerer en økning på 85 prosent fra november i fjor. Også verdien økte, med 63 millioner kroner, til totalt 140 millioner, melder Norges sjømatråd.

Kina er største kjøper av fryst hel torskefisk med en andel på 52 prosent.

Eksportvekst for klippfisk

Eksporten av klippfisk kom på 428 millioner kroner, en økning fra november i fjor på 39 millioner. Totalt ble det eksportert 11 189 tonn klippfisk, en økning på 2 643 tonn.

Portugal var det største markedet for klippfisk i november, til tross for at de hadde en reduksjon på 35 prosent til 176,7 millioner kroner. Det nest største markedet, Brasil, økte fra 60,9 til 85,7 millioner kroner sammenlignet med november i fjor.

Sterk måned for ferskfisk

Eksportverdien av ferske torskefiskprodukter fra fiskeri økte med totalt 13 millioner kroner til 166 millioner kroner i november i år. Fersk hel fisk økte med 9,5 millioner kroner til totalt 123,7 millioner kroner.

Ferske filetprodukter økte fra 38,7 til 42,2 millioner kroner. Veksten for både hel og filet tilskrives sterk økning på eksport til Frankrike.

Nedgang for saltfisk, tørrfisk og torsk fra havbruk

Det ble en trå måned for både saltfisk, tørrfisk og torsk fra havbruk. Det ble eksportert saltfisk for 39 millioner kroner i november. Dette er en reduksjon på 21 prosent fra samme måned i fjor.

For tørrfiskens del ble det en nedgang på 2,7 millioner kroner til 73 millioner i november.

Italia er hovedmarkedet for tørrfisk og det ble solgt tørrfisk for 37 millioner kroner til Italia i november. Dette er en liten tilbakegang fra 38,6 millioner i fjor. Lavere pris og volum forklarer nedgangen i eksportverdi. Nigeria er det nest største markedet for tørrfisk og kjøpte for 16 millioner kroner i november.

Totalt kom eksporten av hvitfiskprodukter fra havbruk på 23,2 millioner kroner og dette er en reduksjon fra november i fjor på 6,5 millioner kroner.

Les også: Sjømateksporten økte i november 05.12.2012